Studenti, fakultet
Tanjug/Dimitrije Goll
Studenti, fakultet

Tanjug/Dimitrije Goll

Studenti, fakultet, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ogromno interesovanje i ove godine bilo je za medicinu, pa slobodnih mesta ima jedino u Kosovskoj Mitrovici. Indeks više tražio se i za fakultete računarske struke, dok je najviše mesta ostalo na poljoprivredi.

Na najvećem, Univerzitetu u Beogradu, ima još 1.477 slobodnih mesta na budžetu i 1.834 za samofinansirajuće studente. U prvom krugu popunjeni su Arhitektura, ETF, FON, Saobraćajni, Fakultet bezbednosti, Političke nauke, Veterina, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i Biološki, dok je na Pravnom, Ekonomskom, Stomatologiji, Građevini i Mašinskom ostalo samo za one koji su spremni da plate studiranje.

Ubedljivo najviše mesta ima na Poljoprivredi, čak 453 o trošku države i 225 samofinansirajuća, a po nepopunjenosti dominira Prehrambena tehnologija sa čak 200 mesta! Studente čeka u septembru i Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Tehnički u Boru, Matematički, Filološki, Filozofski, Učiteljski, Fizički, Hemijski, Geografski...

Kada je reč o Univerzitetu u Nišu, najviše slobodnih mesta ostalo je na Pedagoškom fakultetu u Vranju - 60 za budžet i oko 170 za samofinansiranje. Mesta ima i na Fakultetu zaštite na radu, Poljoprivrednom u Kruševcu, Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, kao i na Prirodno--matematičkom, na svim studijskim programima osim na računarstvu i informatici. Na elektrotehnici, pravima i ekonomiji slobodna su ona mesta koja se plaćaju.

Studenti, fakultet

Tanjug/Dimitrije Goll

Studenti, fakultet, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema rečima profesora dr Vlastimira Nikolića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu, za drugi upisni rok u septembru ostalo je ukupno 620 budžetskih mesta, na afirmativnim merama 66 i oko 1.200 mesta za samofinansirajuće studije.

Na Univerzitetu u Kragujevcu slobodnih mesta ima 1.253, od čega na budžetu 391. Kandidati su najviše konkurisali za medicinu, za studije psihologije (zajednički program četiri fakulteta), Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, za računarsku tehniku i softversko inženjerstvo i za informatiku. Na njima su popunjena sva mesta, baš kao i na Filološko-umetničkom fakultetu. Slobodnih mesta na budžetu ima na agronomiji u Čačku, Fakultetu za mašinstvo i građevinstvo, PMF u Kragujevcu...

Na državnom univerzitetu u Novom Pazaru na budžetu je ostalo 176 slobodnih mesta, a na samofinansiranju 135.

- Usled pogoršanja epidemije, u Novom Pazaru umesto da upis traje od 8. do 15. jula, obavljen je od 6. do 10. Zbog zahteva jednog broja kandidata, koji iz opravdanih razloga nisu mogli da ostvare stečeno pravo, omogućeno je da se upišu 17. avgusta. Ako se neko tada ne upišu, njihova mesta pripašće sledećima sa konačne rang-liste. "Spuštanje crte" obaviće se 18. avgusta, kada će se znati konačni broj upisanih - kažu na ovom univerzitetu.

Na Univerzitetu u Prištini slobodno je 1.039 mesta, od čega 525 na budžetu. Interesovanje je ove godine bilo veće nego prošle, pa je upisano 10 odsto više brucoša.

PROČITAJ JOŠ: