Bolnica
Alo!/ Masanori Jošida
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Na privatnoj klinici „Dr Nestorov“ u beogradskom naselju Voždovac u toku kolonoskopskog pregleda preminula je penzionerka Dušica B. (72). Nesrećna žena primljena je u kliniku u utorak, nešto posle petnaest časova, kako bi uradila kolonoskopiju, odnosno pregled creva pod anestezijom. Međutim, kako za „Alo!“ objašnjava njena snaja Vida, porodici je iz bolnice ubrzo javljeno da je Dušičino srce prestalo da kuca.

Ordinaciji zabranjen rad

Inspekcija Ministarstva zdravlja, koja je odmah izašla na teren, donela je juče rešenje o zabrani rada ordinaciji "Dr Nestorov" u kojoj je 72-godišnja pacijentkinja preminula u toku kolonoskopije, tokom koje je bila podvrgnuta opštoj anesteziji, saznaje „Alo!“. Inače, ova ordinacija uopšte nije imala dozvolu kojom bi im bilo dozvoljeno da pacijente podvrgavaju totalnoj anesteziji.

 Porodica preminule starice tvrdi da lekari iz ordinacije „Dr Nestorov“ nisu ispoštovali propisane procedure, odnosno da Dušica niti je dobila potvrdu od interniste da je bezbedno da je lekari uvedu u anesteziju, niti su joj snimljena pluća pre intervencije. Prema njihovim rečima, starica nije imala srčanih problema, ali je bila slabašna i nepokretna.

- Pre nego što smo Dušicu odveli na kolonoskopiju, lekari iz ove ordinacije uverili su nas da pregled ne bi trebalo da ima štetne posledice po nju. Verovali smo im i platili smo im taj pregled 17.000 dinara. Sada nam je jasno da je privatnim klinikama jedini cilj da uzmu novac, a naše Dušice više nema - kaže za „Alo!“ snaja preminule starice.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Naša sagovornica ističe da se direktor ordinacije „Dr Nestorov“ porodici izvinilo preko telefona uz kratko objašnjenje: „ I takve stvari se dešavaju, obdukcijom ćemo utvrditi kako je došlo do smrti“.

Pročitajte još:

 

- Budući da sam i sama medicinski radnik, pretpostavljam da je došlo do bušenja dijafragme, ali istraga će definitivno utvrditi ko je kriv za Dušičinu smrt. Međutim, sporno je što nas lekari sada uveravaju da je Dušicu pregledao internista pre nego što je otišla na kolonoskopiju, iako o tome ne postoji nijedan papir - navodi Vida i dodaje da nakon što im je saopšteno da je Dušica preminula, iz te bolnice više niko nije odgovarao na njihove pozive.

Naša ekipa juče je pokušala da razgovara sa nekim od lekara u klinici „Dr Nestorov“, ali medicinsko osoblje nam je saopštilo da se oni neće oglašavati pre nego što obdukcija pokojne Dušice B. ne bude završena.

Luka Milinović iz Kikinde je juče napunio 98 godina. Njegov recept za dugovečnost je zlata vredan! (FOTO)

AUTOR: M.O./ M.I. DATUM I VREME: 15.10.2019. 07:35 - 15.10.2019. 07:49 Deda Luku Milinovića iz Novih Kozaraca kod Kikinde život nije mazio, a vedar duh i dobro raspoloženje mu ne manjkaju ni u poznim godinama. Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić Dostići duboku starost i pritom biti relativno zdrav telesno i umno san je mnogih, ali ta čast pripadne samo retkim srećnicima.

Stručnjaci: Kolonoskopija je potpuno bezbedna

Medicinski stručnjaci kažu da je kolonoskopija potpuno bezbedna dijagnostička metoda za otkrivanje promena na debelom crevu. Kako ističu, rizici koje nosi uglavnom se ne odnose na samu dijagnostiku, već na intervencije koje se obavljaju tom prilikom. Čak i ako tokom pregleda dođe do najozbiljnije komplikacije, poput perforacije creva, u 30 do 40 odsto slučajeva one se mogu rešiti na licu mesta. Ipak, podaci kažu da je ukupan procenat komplikacija vrlo mali, od 0,05 do jedan odsto.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

 

 

Komentari (4)

Ana

17.10.2019 07:41

Ja sam pre dve godine totalnu kolonoskopiju odradila privatno ali bez anestezije. Nije prijatan pregled uopste ali izdrzi se. Ne znam sto su je uopste uspavljivali, nije toliko strasno da ne moze da se izdrzi.

JELENA

17.10.2019 09:02

@Ana - Tacno! Radila i ja bez anestezije.

Ana

17.10.2019 07:47

Njima su javili telefonom. Kada je moja majka preminula prosle godine u KBC Bezanija, javili su mi SMS porukom. Sramota!!!!!!!!!!!!!!!

Pravda

17.10.2019 09:03

I na kraju niko nece biti kriv! Kriva je sama jer nije odabrala pravu ordinaciju.meni je u lice zdravstveni inspektor povodom ubistva mog roditelja rekao "moj zadatak nije da utvrdjujem kako je Vasa majka umrla ja moram da STITIM STRUKU." A njegova pravnica" Vasa majka je sada mrtva ,I vi ne mozete da je vratite". A doktorka koja ju je ubila " svi cemo umreti jednog Dana". Star reci vise!!!