Slava, žito, kolač
Shutterstock
Slava, žito, kolač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Prognozirati kada će mere zaštite od korona virusa biti ukinute, bilo bi isto kao i predviđati u kom će minutu utakmice neko dati go - rekao je Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Kako će se se jedna od najbrojnijih slava u Srbiji, Đurđevdan, proslaviti u vreme korona virusa, da li će mere do tada biti dovoljno ublažene da dan svetog Georgija može da se proslavi, zanima trenutno kako domaćine, tako i one koji planiraju da kod nekoga odu u goste.

Kako su stručnjaci saopštili danas na redovnoj konferenciji za štampu, ni oni sami još uvek nemaju odgovor na to pitanje.

Srđa Janković

Printscreen

Srđa Janković, Foto: Printscreen

- Treba imati u vidu da je ublažavanje mere uslovno i zavisi od brojnih parametara, kao i kretanja krive. Kada bi mi rekli da mere hoće ili neće biti ublažene do Đurđevdana, značilo bi da taj čitav tok znamo unapred, što, naravno, nije slučaj - rekao je dr Srđa Janković.

Kako je kazao, prognozirati kada će mere zaštite od korona virusa biti ukinute, bilo bi isto kao i predviđati u kom će minutu utakmice neko dati go.

- Mi se nadamo da će to biti vrlo brzo, ali kada, tek ostaje da se vidi. Jedino što mogu da vam kažem je da naglo ukidanje mere ne dolazi u obzir, jer iako trenutno beležimo pozitivne trendove, to ne znači da je epidemiji kraj - rekao je on.

Penzioneri

Alo.rs/ Nenad Vujanović

Penzioneri, Foto: Alo.rs/ Nenad Vujanović

Na pitanje da li i koliko zaraženih ima u Domu za stare Bežanijska kosa, ministar Lončar je dao neodređen odgovor.

- Da, taj dom je na spisku, u njemu ima pozitivnih, ali taj broj nije zabrinjavajući, niti je van kontrole - rekao je ministar, ali nije precizirao o kom se broju zaraženih radi.

Komentari (2)

ђура

22.04.2020 17:01

Срећна слава слављеницима и евентуално брз опоравак у манастиру Тумане .

Marija

22.04.2020 18:14

Sacuvajmo ono sto su strucnjaci do sada uradili.DOBRO PROMISLIMO sta mozemo dobiti a sta izgubiti.Ako budemo pobedili virus slavicemo sve ali za sada smo jos jako roviti.Dok se ne otvori medjugradski i avionski saobracaj dotle smo jos uvek u velikom riziku.