OBAVEŠTENJE ZA SVE VOZAČE U SRBIJI Država interveniše! Od septembra se menjaju pravila TEHNIČKOG PREGLEDA - Kazne i do 800 HILJADA DINARA!

Lakše do registracije

Tehnički pregled, kvar, popravka, automobil, majstor
Tehnički pregled, kvar, popravka, automobil, majstor, Foto: Dejan Briza

* Cena tehničkog se smanjuje sa 6.000 na 2.500 dinara

* Pojedini servisi digli su cene u nebesa

* Čak 40 odsto vozila palo je na prvom pregledu

Provera ispravnosti vozila od septembra bi trebalo da bude znatno jeftinija jer je država odlučila da uvede red u taj sektor i propiše iznos najniže i najviše cene.

Ova promena mogla bi da dovede do toga da se cena tehničkog smanji sa 6.000 dinara, koliko je dostigla posle stupanja na snagu Pravilnika o tehničkom pregledu prošlog jula, na 2.500.

 

" Pojedini servisi digli su cene u nebesa, što je, na primer, čitav proces registracije automobila, koji ne može da se završi bez tehničkog pregleda, činilo znatno skupljim. U septembru bi trebalo intervencijom države da se smanje provizije koje daju osiguravajuće kuće za zaključivanje polise obaveznog auto-osiguranja, što bi ukupnu cenu provere ispravnosti vozila smanjilo na oko 25 evra - navodi izvor.

 Jovica Šajković iz Udruženja tehničkih pregleda i agencija za osiguranje vozila Srbije (UTAS) kaže da, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prioritet je da država odredi najnižu i najvišu cenu tehničkog pregleda jer stanje na tržištu nije korektno.

Tehnički pregled
Tehnički pregled, Foto: Ognjen Radošević

 

 " Kod nas se trenutno cene tehničkih pregleda kreću između 4.000 i 6.000 dinara, što nije u redu prema građanima. Moramo da uskladimo naše cene sa cenama u regionu - objašnjava on i dodaje da se one kreću oko 25 evra.

 Prema njegovim rečima, članovi UTAS su nekoliko puta razgovarali o promeni cenovnika.

Podsećamo, prošle godine su pooštreni tehnički pregledi, a prema podacima MUP, ovo je doprinelo smanjenju broju udesa, ali i smanjenju broja neispravnih automobila, budući da je, kako procenjuju u tehničkim pregledima, čak 40 odsto palo na prvom pregledu.

Kazne - Nema greške


Velike su kazne ako vlasnici tehničkih pregleda i kontrolori ne postupaju po pravilniku. Ako dođe do propusta tokom tehničkog pregleda, vlasnik servisa plaća između 60.000-800.000 dinara, dok kontrolor plaća 20.000-40.000 dinara. Pored novčanih kazni, postoji i mogućnost oduzimanja ovlašćenja za rad.

NOVI UDAR NA DŽEP Ponovo poskupeo tehnički pregled! Za ovu uslugu vozači će platiti i do 5.000 dinara!

U KOMITETU BESNE Majstori na tehničkom pregledu pokušavaju na sve načine od vozača da iznude mito! Ovo je jedino šta možete da učinite!

VOZAČI ZABRINUTI ZBOG POSKUPLJENJA Ovo je novi cenovnik za tehnički pregled vozila, ali ima mesta gde je JEFTINIJI NEGO IKADA!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi