Dragoslav i Lazar Kosmajac
Dejan Briza/Alo!
Dragoslav i Lazar Kosmajac

Dejan Briza/Alo!

Dragoslav i Lazar Kosmajac, Foto: Dejan Briza/Alo!

'Srpski Eskobar'

Naš izvor dobro upućen u ovaj slučaj kaže da je Kosmajac krajem marta zadržan u bolnici na Dedinju jer mu je zdravstveno stanje od početka bilo veoma ozbiljno.

'Običan'

Vozio je "vespu" i voleo je da se druži sa "običnim" svetom iz komšiluka, a izbegavao je telefone i kompjutere

- Nedelju dana nakon što je utvrđeno da je oboleo od kovida-19 priključen je na respirator. Međutim, iz dana u dan njegovo stanje se pogoršavalo. Nažalost, njegov organizam nije uspeo da se izbori i u nedelju oko 9.30 je preminuo - otkriva Informerov sagovornik i dodaje da se još ne može sa sigurnošću utvrditi kako se Kosmajac zarazio koronom.

Dragoslav je, inače, imao živopisnu biografiju i godinama je važio za veoma opasnog i sposobnog čoveka "sa one strane zakona". Bezbednosne službe su ga dovodile u vezu sa međunarodnim švercom droge, ali Kosmajac je na volšeban način uspevao da izbegne optužbe i ostane "čovek iz senke".

Dragoslav i Lazar Kosmajac

Dejan Briza/Alo!

Dragoslav i Lazar Kosmajac, Foto: Dejan Briza/Alo!

Živeo je naizgled skromno, povučeno i bez eksponiranja. Vozio je "vespu" i voleo je da se druži sa "običnim" svetom iz svog komšiluka, a izbegavao je da koristi mobilne telefone i kompjutere.

Međutim, Kosmajac je uhapšen 9. novembra 2014. u svojoj vili na beogradskoj opštini Zvezdara nakon što ga je državni vrh optužio da je "najveći balkanski narko-bos" i "srpski Eskobar". I pored velike medijske pompe, protiv Kosmajca nikada nije podignuta optužnica za trgovinu narkoticima, zbog nedostatka dokaza. Proveo je u pritvoru tačno 94 dana i tada mu je privremeno oduzeta ogromna imovina, procenjena na oko 10,7 miliona evra (pogledajte okvir).

Spisak privremeno oduzete imovine u Beogradu

* Kompleks u Ilindenskoj ulici: sportska hala, zgrada, kafić, svlačionice, garaže, brojni lokali i kancelarije
* Stambena poslovna zgrada i tržni centar u Ustaničkoj ulici
* Više od 300 ari građevinskih parcela na Zvezdari i drugim krajevima Beograda
* Građevinsko zemljište u Bulevaru kralja Aleksandra
* Tri stambene zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra
* Stambena zgrada u Žabljačkoj ulici sa svim pratećim objektima i bazenom
* Tri auto-servisa i dve auto-perionice na teritoriji opštine Zvezdara
* Ugostiteljski objekti na Zvezdari

Kosmajac je zatim pušten da se brani sa slobode, pošto je položio jemstvo od 200.000 evra. Na kraju je pred Višim sudom u Beogradu odgovarao "samo" za utaju poreza na imovinu i nezakonitu uknjižbu zemljišta od 7,5 ari, na kojem je sagradio ogromnu porodičnu vilu, ali je i za ta dela pravosnažno oslobođen u oktobru 2018. godine.

Dragoslav Kosmajac

Dejan Briza

Dragoslav Kosmajac , Foto: Dejan Briza

Interesantno je da je do pravosnažnosti ovih presuda Kosmajac bio podstanar u svojoj kući, jer mu je bila privremeno oduzeta, a državi je plaćao mesečni zakup od čak 1.500 evra! Sve te pare od kirija su mu, međutim, kasnije vraćene, uključujući i svu izgubljenu dobit od izdavanja privremeno zaplenjenih nekretnina.

Čume i Šarić

"Povezan je sa međunarodnim krijumčarima droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije. Drogom je snabdevao nekadašnje vođe "surčinskog" i "zemunskog klana" Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića", navodi se u Beloj knjizi.

O tome su u Specijalnom sudu svedočila i dvojica bivših "zemunaca" Dejan Milenković Bagzi i Aleksandar Simović.

Kosmajac je, kako stoji u Beloj knjizi, navodno bio blizak i sa Bojanom Stanojkovićem, koji je bio optužen da je sa Darkom Šarićem švercovao kokain. Stanojković je 2015. oslobođen tih optužbi, ali je nastavljeno da mu se sudi da je sa Šarićem prao novac.

Komentari (1)

mish

13.04.2020 11:55

Sto li nije osudjen za sve to?!? Para vrti gde burgija nece!