Bulat Shagzhin
Facebook

 

Bulat Shagzhin, Foto: Facebook

Bulat Šagzin iz Rusije doselio se sa svojom porodicom u vojvođansko selo Belo Blato pre dve godine gde su, kako tvrdi, vrlo brzo počeli problemi, baš kada je njegova ćerka krenula u osnovnu školu.

"Veoma sam depresivan i shvatam da moja ćerka pati zbog moje ljubavi prema Srbiji. Pošla je u školu u Belom Blatu krajem proleća 2019. Sve je bilo u redu, osim što su deca počela da napadaju moju ćerku. Tukli su, prozivali i nisu puštali u toalet. Ostala deca su mislila da je zabavno i podržavala su ovu decu", piše Bulat na svoj Fejsbuk profilu.

On kaže da je nekoliko puta kontaktirao učitelja Danielea i direktora, ali da problem nije rešen. Tada je želeo da kontaktira socijalnu službu i policiju. Međutim, uzdao se u direktora koji je obećao da će razgovarati sa decom. Nažalost, ove godine se ponavlja isti scenario.

"Direktor je rekao da u ovoj zemlji neću ništa postići i to se ne radi. Tada sam slabo razumeo srpski i pristao. Obećao je da će razgovarati sa decom. Ove godine se sve ponavlja. Učiteljica o ovome ništa ne govori, samo se Svetlani ne sviđa naša škola (ako je tamo uvređena, a nastavnici ništa ne rade, to je logično). Vasiian i njegova sestra vređaju moju ćerku, blokiraju joj put u hodniku, guraju. Na nesreću, i druga deca iz odeljenja, praktično sva ona, takođe ih imitiraju i zlostavljaju. Pokazuju uske oči, nazivaju je smrdljivom Kineskinjom i tako dalje. U četvrtak je ćerka plakala. Deca su joj kosu i jaknu posebno zalila jogurtom. Užasavaju me ove činjenice rasizma. I umoran sam. Rasizam pušta korene u porodici. Čak i odrasli, znajući da sam iz Rusije i da sam Mongol, namerno upiru prstom i zovu me Kinezom i istovremeno se smeju", priča Bulat, ali i ističe da u Belom Blatu ima mnogo dragih ljudi i komšija različitih nacionalnosti.

"Ovo je strašno, mrzim rasizam i nacizam, rođen sam u Rusiji koja se borila protiv nacizma. Ako je osoba druge rase, to nije razlog za zlostavljanje. U Belom Blatu ima mnogo nacionalnosti, ali bila je samo jedna rasa. Sada postoje rase, ali to nije razlog za napad. Ja ću se boriti protiv ovoga. Neko u selu pokušava da iskrivi činjenice, prikrivajući rasizam svoje dece. Treba mi pomoć od ovog rasizma. Na kraju, bio sam u Službi za decu, rečeno mi je da je direktor u roku od dve godine dužan da im prijavi premlaćivanje deteta u službi. Činjenica da se ovo ne može rešiti laž je škole. Bio sam užasnut što je većina onoga što mi je ranije rečeno u školi bila laž", napisao je Bulat na svom Fejsbuku.

On je pre nekoliko dana objavio da na kraju odlazi iz sela sa svojom porodicom i rasprodaje sve stvari koje su ga vezivale za Belo Blato.

"Želim ovom selu dalji prosperitet. Želim vam da uvek mislite samo dobre stvari o selu Belo Blato. Neka svi budu zaštitnici vaše dece. Želimo vam sve najlepše", dodao je Bulat za kraj.

 BONUS VIDEO:

Pročitajte:

Komentari (1)

Stojan

03.02.2021 02:44

Strasno i sramno da covek mora da napusti mesto gde zivi zbog rasizma.