Masanori Jošida
Slavica Burmazović
Masanori Jošida

Slavica Burmazović

Foto: Masanori Jošida

 

* Njih je iz Irana doveo Dragan Todorović, ambasador Srbije u toj zemlji

* On je juče otvorio dušu i izneo sve ono što je prethodilo tom putu, ali i o samom putu

* Četiri godine nakon otmice i više od tri godine od pravosnažne presude deca su vraćena majci

Četiri godine nakon otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda, na osnovu dogovora ministara spoljnih poslova Srbije i Irana Ivice Dačića i Muhameda Zarifa deci je omogućeno da se vrate majci Slavici Burmazović.

Pročitajte još:

Todorović je za TV „Prva“ govorio i o emocijama i teškim okolnostima slučaja.

Pomogla mi je Iranka koja radi u našoj ambasadi

Opisujući put od Teherana do Beograda, Todorović kaže da su noć proveli na aerodromu u Dohi, a da je s njima bila i Iranka koja radi u Ambasadi Srbije u Teheranu.

- Predložio sam da i ona ide zbog potreba ženske dece i ona je mnogo pomogla. Deca su u avionu igrala igrice, gledala film i malo spavala. Dalje ste videli šta je bilo - ispričao je ambasador.

- Plakanje na aerodromu nije bilo prvo plakanje. Plakala su, verujte, i tamo. Čitava priča sa tom decom je potresna zato što su ta deca otišla mimo svoje volje, ali su se, na svu sreću, sad vratila tamo gde pripadaju - rekao je Todorović na početku razgovora za TV „Prva“.

Upitan da li je i opraštanje od oca bilo emotivno kao što je bio i susret s majkom, odgovorio je potvrdno.

- Bilo je isto tako emotivno. Deca su u pitanju. To su mala deca koja su jednom promenila sredinu kada su odavde odvedena u Tursku, potom u Iran. Nije lako deci da se prilagode novoj sredini - istakao je on.

Ambasador Dragan Todorović

TV Prva

Ambasador Dragan Todorović, Foto: TV Prva

Na pitanje gde su živeli i u kakvim uslovima, ambasador je kazao da su deca u Iranu živela u solidnim uslovima.

- Ne znam šta je bilo u Turskoj. U Iranu su u poslednje vreme živela u solidnim uslovima. Ja sam video gde su živela, bio sam tamo. To je sasvim solidan kraj u Teheranu. Živela su sa ocem. Deca imaju vrlo dobar odnos sa ocem. U međuvremenu su uspostavili dobar odnos. On je dopratio decu, došao je sa nama na aerodrom - kazao je ambasador Srbije u Teheranu.

Otac će trpeti zakonske posledice

Upitan šta će sada biti s ocem otete dece, Todorović napominje da to zavisi od zakonske procedure jer je sud u Turskoj doneo odluku da se deca vrate majci, što on nije učinio, nego ih je na nezakonit način odveo u Iran.

- Sada bi sud trebalo da bude obavešten da su deca vraćena, a on će, na njegovu žalost, trpeti zakonske posledice - rekao je ambasador Todorović.

Todorović je ispričao da je sa ocem bio u kontaktu već izvesno vreme.

- Mi smo uspostavili takav odnos da smo morali da razgovaramo, jer bez njega ovo nije moglo da se reši na miran način. On je znao kakva je odluka suda i zato je i pobegao iz Turske jer nije hteo da sprovede tu odluku. Otišao je u Iran, prvo vreme nisu bili u Teheranu, već u nekim drugim mestima… Krio se u tom smislu što nije imao valjana dokumenta. U međuvremenu su deci istekli pasoši, pa smo mi morali da sprovedemo čitavu proceduru da se deci izdaju putna dokumenta poštujući iransko zakonodavstvo. Ispoštovali smo proceduru, deca su dobila saglasnost iranskih organa da mogu da otputuju - kazao je ambasador.

Upitan da li mu je bilo teško, Todorović kaže da je radio svoj posao, ali da jeste bilo teško jer su u pitanju deca.

- Mi smo dugo u kontaktu s decom. Mi smo već prijatelji. To su moji drugari, moje drugarice. Oni imaju poverenja u mene. Idu od oca kojeg vole kod majke koju vole i možete li da zamislite dramu te dece? Ali deca su srećna što su došla ovamo da vide majku posle dužeg vremena. Sad će trebati neko vreme da se prilagode - rekao je ambasador.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!