Dr Predrag Kon daje savete kako se lečiti u kućnoj izolaciji
Oporavak: Pacijent sa kovidom-19 treba da boravi u posebnoj sobi, koju ne sme da napušta bez maske, mora da izbegava kontakt sa ukućanima i da dobrom hranom i odmorom jača imunitet
Polovina pacijenata u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom nalazi se na kućnom lečenju, a za njihov oporavak je, kako kažu stručnjaci, najbitnije da se zdravo i balansirano hrane - hranom bogatom cinkom, kvalitetnim mesom, voćem, povrćem i supama, ali i da redovno spavaju i izbegavaju alkohol i duvan.
Kako bi zaštitili svoje ukućane i sprečili dalje širenje zaraze, neophodno je da oboleli imaju posebnu sobu za izolaciju, poseban pribor za jelo i da samo sa maskama napuštaju prostoriju u kojoj su izolovani.
Sve dezinfikovati
Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, objašnjava za Kurir da se u izolaciji nalaze i oni koji su oboleli, ali i pacijenti koji nemaju simptome, ali su došli iz zaraženih područja ili imali kontakt s nekim od obolelih.
Jačanje imuniteta
- I za jednu i za drugu grupu pacijenata najbitnije je jačanje imuniteta, jer je to, i sprečavanje dalje zaraze, jedini vid borbe protiv virusa. Imunitet se, pre svega leči zdravom ishranom - hranom bogatom amino-kiselinama, proteinima, ugljenim hidratima i cinkom. To znači konzumiranje voća, povrća, kvalitetnog mesa, belog luka, supa i što više tečnosti - objašnjava Radosavljevićeva i dodaje da suplementi i vitaminski preparati nisu neophodni ako je ishrana izbalansirana. Redovan san i izbegavanje alkohola i duvana je takođe veoma važno za imunitet: - Oboleli od korone, kao i oni za koje se samo sumnja, treba da budu u kontaktu s lekarima i da se s njima konsultuju ukoliko dođe do pogoršanja stanja.
Darija Kisić Tepavčević
OSTANITE KOD KUĆE
UPUTSTVO ZA SAMOIZOLACIJU
KAKO SE PONAŠATI
Praktikujte apsolutno mirovanje i redovan san, jer jačaju imunitet.
Hranite se izbalansirano i zdravo - kvalitetno meso, voće, povrće, hrana bogata cinkom i vitaminom C, med, đumbir.
Pijte dosta tečnosti - voda, čajevi, supe, čorbe, sveži sokovi...
Ne spuštajte nisku temperaturu, a za visoku se konsultujte s lekarom.
Suplementi nisu neophodni ako se pravilno hranite.
Budite u kontaktu s lekarima.
Izbegavajte cigarete i alkohol.
GDE BORAVITI
Obezbediti zasebnu sobu u koju će biti smeštena obolela osoba.
Obezbediti u domaćinstvu jednu osobu, bez faktora rizika, koja može da neguje pacijenta.
Iz domaćinstva privremeno udaljiti osobe koje nisu neophodne za negu pacijenta, a posebno stare osobe, decu, trudnice, porodilje, osobeoslabljenog imuniteta i hronične bolesnike.
Smanjiti upotrebu zajedničkog prostora i obezbediti da je zajednički prostor (npr. kupatilo) dobro provetren.
Obezbediti dovoljan broj maski i rukavica.
Obezbediti odgovarajuće kese za otpad koji stvara obolela osoba (maramice, ubrusi...).
Sredstvima za dezinfekciju brisati površine s kojima obolela osoba dolazi u kontakt.
KAKO DA SE PONAŠAJU UKUĆANI
U prostoriji sa zaraženim nositi medicinsku masku koja dobro prianja uz lice.
Prati ruke nakon svakog kontakta sa obolelim ili njenim neposrednim okruženjem.
Ruke prati pre i nakon pripreme hrane, pre jela, nakon upotrebe toaleta i kad su vidno zaprljane.
Nakon pranja ruku vodom i sapunom poželjno je koristiti papirne ubruse za sušenje ruku.
Pokrivajte usta i nos tokom kašljanja ili kijanja, a zatim operite ruke.
Izbegavajte direktan kontakt kože i odeće s materijalima zagađenim sekretima obolele osobe.
Koristite rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitnu odeću.
Pribor za jelo i posuđe treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.
Dezinfikujte površine koje se često dodiruju, poput noćnih ormarića i ostalog nameštaja.
Dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno.
Za pranje odeće, posteljine, peškira obolelih osoba koristite uobičajeni deterdžent i mašinsko pranje na 60-90 °C.