Predrag Kon
Tanjug/Dragan Kujundžić
Predrag Kon

Tanjug/Dragan Kujundžić

Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oporavak: Pacijent sa kovidom-19 treba da boravi u posebnoj sobi, koju ne sme da napušta bez maske, mora da izbegava kontakt sa ukućanima i da dobrom hranom i odmorom jača imunitet

Polovina pacijenata u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom nalazi se na kućnom lečenju, a za njihov oporavak je, kako kažu stručnjaci, najbitnije da se zdravo i balansirano hrane - hranom bogatom cinkom, kvalitetnim mesom, voćem, povrćem i supama, ali i da redovno spavaju i izbegavaju alkohol i duvan.

Kako bi zaštitili svoje ukućane i sprečili dalje širenje zaraze, neophodno je da oboleli imaju posebnu sobu za izolaciju, poseban pribor za jelo i da samo sa maskama napuštaju prostoriju u kojoj su izolovani.

Sve dezinfikovati

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, objašnjava za Kurir da se u izolaciji nalaze i oni koji su oboleli, ali i pacijenti koji nemaju simptome, ali su došli iz zaraženih područja ili imali kontakt s nekim od obolelih.

Jačanje imuniteta

- I za jednu i za drugu grupu pacijenata najbitnije je jačanje imuniteta, jer je to, i sprečavanje dalje zaraze, jedini vid borbe protiv virusa. Imunitet se, pre svega leči zdravom ishranom - hranom bogatom amino-kiselinama, proteinima, ugljenim hidratima i cinkom. To znači konzumiranje voća, povrća, kvalitetnog mesa, belog luka, supa i što više tečnosti - objašnjava Radosavljevićeva i dodaje da suplementi i vitaminski preparati nisu neophodni ako je ishrana izbalansirana. Redovan san i izbegavanje alkohola i duvana je takođe veoma važno za imunitet: - Oboleli od korone, kao i oni za koje se samo sumnja, treba da budu u kontaktu s lekarima i da se s njima konsultuju ukoliko dođe do pogoršanja stanja.

Darija Kisić Tepavčević

OSTANITE KOD KUĆE

UPUTSTVO ZA SAMOIZOLACIJU

Korona

EPA

Korona, Foto: EPA

KAKO SE PONAŠATI

Praktikujte apsolutno mirovanje i redovan san, jer jačaju imunitet.

Hranite se izbalansirano i zdravo - kvalitetno meso, voće, povrće, hrana bogata cinkom i vitaminom C, med, đumbir.

Pijte dosta tečnosti - voda, čajevi, supe, čorbe, sveži sokovi...

Ne spuštajte nisku temperaturu, a za visoku se konsultujte s lekarom.

Suplementi nisu neophodni ako se pravilno hranite.

Budite u kontaktu s lekarima.

Izbegavajte cigarete i alkohol.


GDE BORAVITI

Obezbediti zasebnu sobu u koju će biti smeštena obolela osoba.

Obezbediti u domaćinstvu jednu osobu, bez faktora rizika, koja može da neguje pacijenta.

Iz domaćinstva privremeno udaljiti osobe koje nisu neophodne za negu pacijenta, a posebno stare osobe, decu, trudnice, porodilje, osobeoslabljenog imuniteta i hronične bolesnike.

Smanjiti upotrebu zajedničkog prostora i obezbediti da je zajednički prostor (npr. kupatilo) dobro provetren.

Obezbediti dovoljan broj maski i rukavica.

Obezbediti odgovarajuće kese za otpad koji stvara obolela osoba (maramice, ubrusi...).

Sredstvima za dezinfekciju brisati površine s kojima obolela osoba dolazi u kontakt.


KAKO DA SE PONAŠAJU UKUĆANI

U prostoriji sa zaraženim nositi medicinsku masku koja dobro prianja uz lice.

Prati ruke nakon svakog kontakta sa obolelim ili njenim neposrednim okruženjem.

Ruke prati pre i nakon pripreme hrane, pre jela, nakon upotrebe toaleta i kad su vidno zaprljane.

Nakon pranja ruku vodom i sapunom poželjno je koristiti papirne ubruse za sušenje ruku.

Pokrivajte usta i nos tokom kašljanja ili kijanja, a zatim operite ruke.

Izbegavajte direktan kontakt kože i odeće s materijalima zagađenim sekretima obolele osobe.

Koristite rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitnu odeću.

Pribor za jelo i posuđe treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.

Dezinfikujte površine koje se često dodiruju, poput noćnih ormarića i ostalog nameštaja.

Dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno.

Za pranje odeće, posteljine, peškira obolelih osoba koristite uobičajeni deterdžent i mašinsko pranje na 60-90 °C.