Dr Ostojić: Nakon raspusta to je i očekivano
alo.rs
Dr Olivera Ostojić
Dr Olivera Ostojić, Foto: Printscreen/YoutTube

Broj pacijenata obolelih od koronavirusa u Srbiji vrtoglavo raste poslednjih dana, a najnoviji podaci pokazuju da među zaraženima najviše ima dece različitog uzrasta. Lekari navode da hospitalizovani mališani imaju povišenu temperaturu i respiratorne probleme.

Načelnica Dečje klinike KBC „Dragiša Mišović”, prof. dr Olivera Ostojić, kaže za Objektiv da je ponovo primetan porast obolelih mališana kojima je neophodno bolničko lečenje.

– Ipak, nema potrebe da roditelji brinu, situacija je pod kontrolom. Trenutno imamo devetoro dece na odeljenju, a mislim da će jedno od njih uskoro biti pušteno kući. Ipak, taj broj stalno varira. Recimo, pre desetak dana imali smo svega troje hospitalizovanih pacijenata, onda je taj broj naglo skočio na 15 tokom vikenda, uoči praznika – objašnjava dr Ostojić.

NAJVIŠE ZARAŽENI OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI

Dr Ostojić navodi da je među zaraženom decom najviše starijih osnovaca i srednjoškolaca, što je, kako kaže, očekivano budući da su se vratili sa raspusta.

– Ne znamo da li su se deca zarazila u školi ili u porodici, jer su uglavnom i roditelji zaraženi, a znamo da su mnogi od njih iskoristili praznike da odu na zimovanje. Srećom, svi oni imaju blage simptome i ne zahtevaju hospitalizaciju, ali je zaista povećan broj pregleda u ambulantama – napominje dr Ostojić.

TRI BEBE HOSPITALIZOVANE

Prema rečima dr Ostojić, sva deca koja su hospitalizovana imaju blage simptome, što se svakodnevno prati.

Bebe

Printscreen/Instagram

Bebe, Foto: Printscreen/Instagram

– Primamo decu koju bismo stvarno bolnički lečili, one koje lomi visoka temperatura. Poneko je tu i s digestivnim smetnjama, kao što su povraćanje i proliv, što takođe izaziva korona. Bebe su febrilne i tako mala deca moraju da se hospitalizuju. Svako dete starosti do 28 dana, bez obzira na to iz kog razloga ima visoku temperaturu, mora bolnički da se leči. Te bebe nisu rođene pozitivne, ali im majke imaju kovid-19 – ističe dr Ostojić i dodaje da obično više od polovine dece dolazi iz Beograda, a polovina iz unutrašnjosti.

MLADI PRENOSE ZARAZU

Direktorka KBC „Bežanijska kosa” dr Marija Zdravković smatra da je trenutna epidemiološka situacija već postala alarmantna.

– Korona ne posustaje, ali mi sami posustajemo u poštovanju mera. Oni koji idu po žurkama su neodgovorni i sebični, to su uglavnom mlađi ljudi, računaju da će lakše preležati virus. Ipak, imamo primere da su mladi imali jako agresivan tok bolesti – uverava dr Zdravković.

CRNE BROJKE U BATAJNICI

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da su juče oborili rekord po broju prijema.

– Primili smo čak 60 pacijenata, od kojih su 32 intubirana. U petak smo otvorili još jednu poluintenzivnu jedinicu sa 40 postelja, a izvesno je da ćemo morati da otvorimo još jednu intenzivnu s kapacitetom od 20 kreveta – kazala je dr Adžić Vukičević. Ona navodi da je najveći broj pacijenta uzrasta između 40 i 50 godina, kao i da je otprilike isti broj muškaraca i žena koji su hospitalizovani.

– Ukoliko dođe do još većeg porasta obolelih, kovid bolnica u Batajnici je spremna. Očekujemo pomoć u ljudstvu iz Kliničkog centra – kaže dr Tatjana Adžić Vukičević.

Pročitajte još: