Branimir Nestorović
Printscreen

Paracetamol nije dodat listi kancerogenih lekova u Kaliforniji, niti je kafa oprobano sredstvo za “skidanje temperature”.

Portal Telegraf je 29. januara 2020. godine objavio članak u kojem se citira doktor Branimir Nestorović, predstavljen kao pulmolog i alergolog, koji je izjavio da je paracetamol u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. 

Portal FakeNews tragač se pozabavio ovom tvrdnjom i utvrdio da je ona netačna, u analizi  “Neistina je da je paracetamol na listi kancerogenih supstanci”, objavljenoj 1. februara:

"U Kaliforniji je na snazi zakon (Proposition 65) koji obavezuje ovu državu da održava i ažurira listu hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili deluju toksično po reproduktivno zdravlje. Na listi se trenutno nalazi 650 supstanci za koje je izdato saopštenje da uzrokuju karcinom. Paracetamol (Acetaminophen) trenutno nije na ovoj listi. Njegov status za eventualno uključivanje na listu je trenutno u razmatranju. Posao procene i dodavanja novih hemikalija na listu obavlja ekspertska Komisija za identifikaciju kancerogena (The Carcinogen Identification Committee, CIC). Kancelarija za procenu opasnosti štetnih materija je pripremila dokumet – Dokazi o kancerogenosti paracetamola – koji zapravo predstavlja pregled istraživanja koja su se bavila utvrđivanjem povezanosti upotrebe ovog leka i javljanja karcinoma. Rezultati nekih od predstavljenih istraživnja zaista pokazuju da postoji statistički značajna povezanost između uzimanja ovog leka i javljanja nekih tipova karcinoma, dok rezultati nekih drugih istraživanja govore suprotno. Autori ni na jednom mestu ne navode tačan broj jednih ili drugih, niti navode zaključak sličan Nestorovićevom da је „većina studija pokazivala dosta toksičnih efekata”."

U svojoj analizi FakeNews tragač navodi i:

"Sastanak na kojem je komitet trebalo da donese odluku o paracetamolu zakazan za 5. decembar je odložen i otvoren je novi rok u kome javnost treba da podnese dodatne relevantne naučne informacije koje se tiču potencijalnog stavljanja paracetamola na listu hemikalija koje uzrokuju karcinom. Pomenuti 27. januar bio je poslednji dan za podnošenje novih dokaza."

Raskrinkavanje, koje nam je ukazalo na netačnost informacija, je kontaktiralo California Office of Environmental Health Hazard Assessment, odnosno Kancelariju za procenu opasnosti štetnih sredinskih uticaja na zdravlje, OEHHA, budući da na njihovoj stranici u međuvremenu nisu objavljeni podaci o toku procesa nakon 27. januara. 

U pisanom odgovoru, potvrđeno je da se Acetaminophen i dalje ne nalazi na listi hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili deluju toksično po reproduktivno zdravlje propisanoj zakonom (Proposition 65) kao i da sastanak komiteta koji bi trebao da donese odluku o mogućem uvrštavanju na listu još nije zakazan.

Osim netačne tvrdnje o paracetamolu, dr. Nestorović je izneo i niz saveta za snižavanje telesne temperature, uključujući i preporuku da se za to koristi - kafa.

Kako ova izjava nije propraćena dodatnim informacijama, Raskrinkavanje je potražilo mišljenje Dobrinke Granzov Kozlina, doktorice porodične medicine i specijaliste pneumofiziologa u domu zdravlja Pale, koja je rekla:

"Kafu niti mogu preporučiti, kao lekar, za snižavanje temperature niti mi je poznato da ona ima antipiretička svojstva. Moram reći da treba biti jako oprezan sa kojekavim savetima o lečenju koji izlaze iz okvira onoga što medicina jeste."

Granzov Kozlina je takođe napomenula da je važno da pacijenti sa bilo kakvim tegobama posete ljekara, kako bi dobili odgovarajuću dijagnozu.

"Tek nakon pregleda, potom urađenih pretraga može se uspostaviti dijagnoza a potom i dodeliti odgovarajuća terapija. Sve što izlazi iz ovog okvira, posebno savetovanje lečenja bez dijagnostike je vrlo rizično."

Budući da paracetamol nije stavljen na listu kancerogenih lekova, ta tvrdnja dobija ocenu prenošenje lažne vesti, u koje spada i Alo.rs.

S obzirom da ne postoje argumenti koji pokazuju da je kafa efikasna u snižavanju telesne temperature, niti je to nešto što lekari savetuju, svi članci u kojima se navodi ta tvrdnja će dobiti i ocenu pseudonauka.