Predrag Kon
screenshoot/TV Happy
Predrag Kon

screenshoot/TV Happy

Foto: screenshoot/TV Happy

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji je u jeku, ali je zbog nepoštovanja mera došlo do blagog porasta broja obolelih. Mnogi koji su primili prvu dozu vakcine nisu uvažili savet struke da i dalje nose maske i poštuju ostale mere, pogrešno računajući na to da su zaštićeni od kovida 19.

Epidemiolozi podsećaju da je za dobijanje pune zaštite od težih oblika kovida 19 neophodno da vakcinisani dobiju dve doze izabrane vakcine.

Ipak, ima i onih koji su se po dobijanju prve doze opustili i pre dobijanja druge doze vakcine zarazili virusom SARS-CoV-2. Sada su u nedoumici šta da urade kad je u pitanju primanje kompletne doze vakcine.

- Osobe koje su primile prvu dozu vakcine i u međuvremenu dobile infekciju trebalo bi da sačekaju da prođe mesec dana od izlečenja – kaže za Telegraf epidemiolog dr Predrag Kon. – Ukoliko imaju antitela, može se produžiti na tri meseca.

Epidemiolozi, baš kao i proizvođači vakcina protiv korona virusa, naglašavaju da je i posle primanja obe doze vakcine potrebno vreme da se stekne imunitet. Oni, takođe, kažu da prva doza vakcine kod mnogih imunizovanih neće obezbediti dovoljnu zaštitu; tek jednu do dve nedelje posle druge doze može se očekivati da će većina vakcinisanih biti zaštićena od dobijanja težih oblika kovida 19.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: