Verica Jovanović
printscreen
Verica Jovanović

printscreen

Verica Jovanović , Foto: printscreen

Prema njenim rečima, ponovno testiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

- Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno - kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

Pošto se u svakodnevnom radu sreću s korona virusom, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, kako je rekla, važi isti princip.

Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.

- Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas - zaključuje Jovanovićeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Jana

02.12.2020 12:39

Postavila bih pitanje Dr jovanovic da li su upoznati sa celokupnom situacjo u zdrastvu. Kako mogu da rade Doktori pozitivni na kovid-19. Razumem da je situacija vrlo teska i dramaticna ali da rade sa trudnicama iako su pozitivni nije humano. Bar da imaju Ambilife Ruski upijac duvanskog dima koji bi sprecio dalje sirenje infekcije u velikim bolnicama i domovima zdravlja.