Nikola Trubint, gostovanje na RTS
printskrin
Nikola Trubint, gostovanje na RTS

printskrin

Nikola Trubint, gostovanje na RTS, Foto: printskrin

Sada kad vreme provodimo kod kuće, čini se da nikada nismo imali toliko slobodnog vremena da u prodavnicama na internetu pronađemo ono što smo oduvek želeli da kupimo. Međutim, u uslovima vanrednog stanja promenjeni su i standardi i tehnologija rada kurirskih službi odnosno poštanskih operatera, rekao je gostujući u Jutarnjem programu Nikola Trubint.

Tržište funkcioniše, sve usluge se obavljaju, svi operateri rade, administracija takođe, ali u uslovima koje diktira vanredno stanje. Operateri imaju različite vrste restrikcija u smislu tražnje za poštanskim uslugama i vrstama usluga. Imamo više zahteva od strane države, kao podrška u primeni mera vanrednog stanja a privatni operateri u smislu dostave na kućnu adresu", kaže Trubint.

RATEL radi u punom kapacitetu, reguliše tržište, bavi se reklamacijama korisnika, donosi podzakonske akte ali u uslovima vanrednog stanja, sa radom od kuće.

Kada je reč o radu kurirskih službi, promenilo se mnogo jer one kao logističke službe mnogo zavise od saobraćaja a on je redukovan i kada je reč o nacionalnom i kada je reč o međunarodnom saobraćaju.

"Promenili su se zahtevi korisnika, tehnologija isporuke takođe, jer korisnici ne mogu više da idu u poštu posle 17 časova, kao ranije. Isporuka na kućnu adresu podrazumeva mere zaštite. Menjaju se standardi kvaliteta, jer su oni promenjeni u uslovima vanrednog stanja", objašnjava Trubint.

Kako se informisati

O radu poštanskih operatera korisnici najbolje da se informišu na njihovim sajtovima ili na sajtu RATEL-a.

"Sve radi ali ne redovno, najbolje je da se prethodno informišete. Kada je reč o ruralnim područjuma, distribucija ide dva puta nedeljno. Poštanski operateri imaju ta obaveštenja a RATEL svakog utorka i petka ažurira obaveštenje o ograničenjima i promenama kada je reč o radu poštanskih operatera", rekao je Trubint.

Nakon okončanja vanrednog stanja i na nacionalnom i na međunarodnom nivou mogu se očekivati velike promene u radu poštanskih operatera.

"Promene će biti svakako velike. Ono što je sigurno, doći će do reorganizacije sistema, državni će dobiti na značaju. Promeniće se tehnologije, mislim da će međunarodna saradnja dobiti na značaju, posebno kada je reč o međunarodnim organizacijama i asocijacijama. Na nacionalnom nivou mislim da ćemo moći da sistem učinimo boljim, uz novu zakonsku regulativu", rekao je za RTS rukovodilac službe za poštansku regulativu u RATEL-u Nikola Trubint.