Dorćolci su se ujedinili protiv bespravne gradnje, hteo da napravi kafanu u zgradi?

Alo.rs/M. Š. | vesti 2020-11-21 18:12:29 2020-11-21 18:12:29

Nelegalno rušenje dela zida u centru grada, na zgradi, za koju se navodi da je, vrlo moguće, zaštićena kao istorijsko dobro, šokiralo je sve stanovike starog dela prestonice.

Privatna arhiva

Revnosni lokalci su brže bolje okrenuli broj građevinske inspekcije koja je potom izašla na teren i brzo utvrdila nepravilnosti.

Prema prvim informacijama do kojih smo došli, grupa radnika koja je zid "obogatila" rupom veličine 1.50x2 metra, se sklonila u unutrašnjost stambene zgrade, čiji suvlasnik je prema prvim izgledima naložio rušenje dela zida.

Da je porušeni deo zida na terenu zatekla inspekcija potvrdila je Sonja Božović, gradska sekretarka za inspekcijske poslove.

- Mi trenutno nemamo detaljne podatke, jer u trenutku kada je inspekcija izašla na lice mesta radnici nisu bili zatečeni. Prave informacije ćemo imati u ponedeljak, tada je i investitoru dostavljen poziv radi sačinjavana zapisnika- rekla je Božić i navela da su inspekciju pozvali zabrinuti građani koji su naveli da je u toku rušenje dela zida.

- Inspekcija je izašla na teren i konstutovala da su u toku bespravni radovi, ono što je inspekcija zatekla je otvor na fasadnom zidu veličine 1,50x2 metra i nešto nalik na nadstrešnicu. Mesto na kojem su radovi izvođeni je zatvoreno i ostavljen je poziv da se nalogodavac javi i donese svu neophodnu dokumentaciju kako bi nastavili da vodimo ovaj postupak - istakla je sagovornica.

Sonja Božović je rekla da je realna pretpostavka da su posredi radovi na zgradi koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

- U ponedeljak ćemo imati detalje njihovog rada, kao i to po kom osnovu su se odlučili na ovakve radove, da li za to imaju pokriće ili su radove krenuli da izvode na svoju ruku - navodi gradska sekretarka.

Ona objašnjava da je bespravna gradnja, odnosno radovi ili rušenje krivično delo, ali i apelovala na građane da ukoliko primete da neko bespravno gradi to prijave nadležnoj inspekciji.

- Ukoliko nalogodavac nema nikakvu dokumentaciju ili osnova po kojim je započeo radove, sledi mu krivična prijava koja se prosleđuje tužilaštvu koje dalje vodi postupak. U daljem inspekcijkom postupku može mu biti naloženo da izgled zgrade vrati u pređašnje stanje. Inspekcijske ekipe postupaju svakog dana jednako - i vikendom, i radnim danima, kako bi se nezakonita postupanja bahatih pojedinaca sprečila i kako ne bi remetili svakodnevan život naših sugrađana - zaključila je sagovornica.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više