Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Violeta Mihailović Vučinić

Printscreen

Violeta Mihailović Vučinić, Foto: Printscreen

Možda i najveća razlika je što sada skoro svako ima neku blisku osobu ili prijatelja koji je oboleo od korone, što u prvom udaru nije bio slučaj.

- Ovo nije isti virus s proleća, već nešto mnogo surovije. Starosna granica je niža, a praktično se osobe koje obole momentalno hospitalizuju zbog težih pneumonija. Broj osoba na respiratoru je stalno trocifren i to su mnogo teški oblici kovida 19 u ovom naletu epidemije, dok je na proleće većina ljudi imala blažu kliničku sliku. I lekari su potpuno iznenađeni ponašanjem kovida 19, jer respiratornim virusima nikada leto nije sezona - istakla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, tokom gostovanja na RTS.

Ona je situaciju detaljno opisala.

- Ovog puta je virus toliko nepredvidiv. Ljudima se pojavi temperatura, ali nemaju druge simptome. Temperatura padne i ona je naizgled sve u redu, da bi se posle četiri, pet dana pojavila pneumonija. Opet nagli skok temperature, suvi i permanentni kašalj od kog ne mogu da dišu, malaksalost... Čim se takvi sipmtomi pojave, to je veliki signal da je pacijent u opasnosti. Njihov oporavak je traje jako dugo, a sada je pogotovo slučaj sa mlađim ljudima - opisala je ona.

Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Korona, KBC Zemun, Foto: Alo/Vladimir Marković

Nešto slično je pre desetak i više dana primetio i dr Branimir Nestorović.

- Meni ovo liči na drugi virus. Sada oboljevaju mladi, a ne stari. Zaista liči na drugi virus. Imate vi sada i druge uzročnike - objasnio je doktor Nestorović.

On je istakao da je virus verovatno ponovo stigao iz nekih inostranih zemalja.

- Ja mislim da je nama došao virus ponovo iz Švajcarske i Italije. Mislim da nam je došlo mnogo stranaca - rekao je Nestorović.

Veliku buru podigla je i izjava predsednika italijanske regije Veneto, Luke Zaja, “da je soj srpskog korona virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji”. Zaja je rekao da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

Branimir Nestorović

Tanjug

Branimir Nestorović, Foto: Tanjug

- Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa, jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa - rekao je Zaja.

Na stručnjacima je da utvrde da li je u Srbiju početkom leta stigao neki novi soj korona virusa, mnogo agresivniji, zarazniji i opasniji.

PROČITAJ JOŠ: