Dom zdravlja, lekar, doktor, čekaonica
Alo/Rajko Ristić
Hitna pomoć

Masanori Jošida

Ilustracija, Foto: Masanori Jošida

Dom zdravlja "Voždovac" posebno je ovih dana ponosan na dr Vesnu Dimitrijević Mitrovski, doktora medicine sa 23 godine dugim stažom, koja je u subotu, uz pomoć svoje ekipe na dežurstvu, uspela da spasi život sugrađaninu, teško povređenom motornom testerom, iako je i sama doživela ozbiljnu povredu prilikom ukazivanja pomoći.

- Ogranku Ripanj je 29. septembra oko 11.30 javljeno da iz šume dovode čoveka, teško povređenog motornom testerom, sa obilnim krvarenjem. Pacijent je stigao 15 minuta kasnije, sa velikom povredom leve potkolenice, koja je i pored poveske-kaiša krvarila - kažu iz DZ "Voždovac".

Pročitajte još:

Kako objašnjavaju u domu zdravlja, sem medicinske sestre, u pomoć joj priskaču i pedijatar i pedijatrijska sestra. U borbi da čovek ne iskrvari, dr Dimitrijević Mitrovski se okliznula i pala.

- Odjednom sam videla da mi je čašica levog kolena izletela na stranu, ali pod onakvim naletom adrenalina, sama sam ispravila nogu i ona se vratila. Ustala sam sa bolom, ali o nozi nisam ni razmišljala, jer mi je u glavi bio samo čovek kome ne smem da dozvolim da iskrvari. Dok kolege iz Hitne pomoći nisu stigle, u konsultaciji sa doktorkom-dispečerkom, započela sam kompresiju leve prepone, koja je jedino dala rezultat. Pacijenta je bolelo, ali za njega nije bilo drugog rešenja. Ubrzo ga je Hitna pomoć preuzela, operisan je i živ - ispričala je, vidno potresena doktorka.

Međutim, tu nije bio kraj. U 13 sati dovoze lice koje je 15-ak minuta pre toga preminulo u voćnjaku u Ripnju. Ekipa pokušava da ga spase, te dr Dimitrijević Mitrovski radi reanimaciju na trotoaru ispred ogranka, nažalost bez uspeha.

Doktorka ostaje da obavi potrebnu proceduru sa policijom i istražnim sudijom i tek pred kraj radnog vremena, sa sve jačim bolovima u kolenu, odlazi u Urgentni centar, gde je ortoped zadržava na odeljenju sa ozbiljnom povredom.

- Ona čeka punkciju kolena zbog povrede ligamenata i dalje mišljenje ortopeda - dodaju iz DZ "Voždovac".