Doktor Predrag Kon, doktorka Darija Kisić
Tanjug
Doktor Predrag Kon, doktorka Darija Kisić

Tanjug

Doktor Predrag Kon, doktorka Darija Kisić, Foto: Tanjug

Nakon saopštenja Kriznog štaba, zanimalo nas je sledeće:

Kako razlikovati grip od korone i postoji li mogućnost na rizik ako se u kratkom intervalu primi vakcina protiv korone i gripa i kakvu ishranu preporučujete u toku epidemije tokom jeseni?

- Što se tiče koronavirusne infekcije i gripa, tu nema simtpom ili znak koji bi ukazao da se radi o toj infekciji, naročito kada je u pitanju grip. Širok spektar simptoma, opštih infekcija, može se javiti kod ovog oboljenje. Samo na osnovu subjektivnih simptoma ne postoji razlika, tek kada dođe do dijagnostike. Rezultati laboratorijskog testa. Istovremeno davanje vakcina: Kada su u pitanju žive vakcine, tu postoje neka ograničenja, ako se ne daju istovremeno, razmak je makar četiri nedelje. Vakcina protiv gripa koja se primenjuje u sezoni u Evropi, ona nije živa, do sada koliko sam upoznata, nijedna vakcina nije živa, u tom istovremenom davanju ne treba da razmišljamo, jer se ove vrste vakcina mogu davati istovremeno, nezavisno od intervala - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ishrana, postoji li neki poseban metod?

- To su sve one generalne preporuke kada je u pitanju ishrana, promocija zdravog stila života. Nema jakih dokaza da ishrana može da utiče na prijemčivost osobe u toku infekcija, uključujući i viruse. Zdrava ishrana utiče na naše zdravlje i naravno da ćemo se bolje boriti protiv infekcije. Ne znam za specifičnu namirnicu, ali to znamo. Voće, povrće, izbegavanje masne hrane.

Kon se uključio na Darijino obraćanje sa sledećom izjavom:

- Važno je pomenuti dobar san, noćni san. Odmor je dosta značajan, potcenjen kod nas, što se tiče elemenata, cink i selen, vitamin D... To je samo povećanje opšte otpornosti, znamo da ovde ne može ništa da spreči, osim neka infekcija, ili ako se pojavi vakcina. Samu infekciju ne može da spreči neka ishrana, samo može da mu pomogne.

PROČITAJTE JOŠ: