Darija Kisić Tepavčević
Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Tanjug

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug

Izvestan broj zdravstvenih radnika u Srbiji jeste oboleo od novog virusa korona zbog povećanog kontakta sa zaraženim pacijentima, ali nije bilo zaražavanja sa zdravstvenog radnika na pacijente, izjavila je danas zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

- Prioritet je da se odmah prepoznaju zdravstveni radnici koji su bili izloženi i koji su potencijalni nosioci infekcije, da bi se sprečilo dalje prenošenje infekcije. Do sada nije bilo slučaja prenošenja infekcije u bolničkoj sredini sa zdravstvenog radnika na pacijente, i to nam je jedan od prioriteta kada je u pitanju suzbijanje ove bolesti - rekla je Kisić.

Direktora Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza lazarević Ivana Stašević Karličić takođe je apelovala danas na građane da u ovoj situaciji ostave lične interese po strani i budu odgovorni kako bi sačuvali sebe, svoje najbliže, ali i one koji su na prvoj liniji odbrane - zdravstveni sistem.

- Lični interesi ne mogu da se uporede sa nečim što je javni interes, u ovom slučaju nešto što je jako važno, to je javno zdravlje. Mere koje preduzima država u skladu sa stručnim standardima koje postavljaju stručnjaci su u stvari preduzete samo u cilju interesa javnog zdravlja - rekla je Karličić.

- Cifre jesu visoke, jer je svaki život jedinstven i najvažniji na svetu i za tu osobu, njene voljene i za državu. I mi koji koji čitamo te cifre smo uplašeni, a naš savet je da te informacije posluže da taj strah od nekih očekivanih loših ishoda dodatno nas motiviše na odgovornost i solidarnost - zaključila je Karličić.