KAŠALJ, PREHLADA ILI KORONA Doktorka Bela Kolarš iz Novog Sada objašnjava koja je razlika između COVID-19 i gripa

Kašalj obolelih od kovida 19 češće je praćen nedostatkom vazduha i bolovima u grudnom košu

Građani, koronavirus, Srbija
Građani Srbije u prevozu sa maskama, Foto: Alo / Vladimir Marković

Pojavila se korone, a nestao grip. Tako se čini jer, otkada je u martu zabeležen prvi slučaj novog virusa, svaka povišena temperatura i svako grebanje u grlu vodili su u glavama obolelih samo do jedne dijagnoze – kovid 19. Situacija je postala malo jednostavnija kada je, kao novi simptom nove bolesti, uočen gubitak čula mirisa. Od tada je odlasku u kovid ambulantu prethodio test na koronu iz domaće radinosti – kada bi osoba koja ima tegobe osetila, recimo, miris kafe ili parfema, brige bi prestale. Tako je uglavnom funkcionisao život sa koronom tokom leta, ali šta dalje? Kako ćemo je razlikovati od gripa? A kako od prehlade?

ANKETA:

Da li ste i sami potajno proveravali da li osećate miris?

Ukupan broj glasova: 108

  • Da, kada osetim miris mogu da odahnem.: 67% (72)
  • Nisam to radila/o.: 33% (36)

Doktor medicine Bela Kolarš iz Doma zdravlja Novi Sad kaže da su za običnu prehladu karakteristični kijanje, curenje i zapušenost nosa. Prehlađenog može da snađe i gušobolja, kao i kratkotrajna, povišena telesna temperatura. Iako nije isključeno da će se pojaviti blagi kašalj, neće se javiti i osećaj nedostatka vazduha. Prehlade obično traju do deset dana.

Naš sagovornik dodaje i da se alergijska kijavica, baš kao i prehlada, ispoljava kijanjem, curenjem i zapušenošću nosa, ali kako nije infektivne prirode, povišena telesna temperatura se nikada ne javlja.

– Kao ni bolovi u mišićima i zglobovima. Ima sezonski karakter i tegobe traju dok je alergen prisutan. Ali simptomi i znaci kovida 19 i gripa često su veoma slični, te ih je samo po kliničkoj slici teško razlikovati. Vodeći su visoka telesna temperatura i suv kašalj. A kod obe bolesti se mogu javiti slabost, malaksalost, glavobolja, gušobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita, moguća je pojava mučnine i dijareje. Kod kovida 19 često dolazi do gubitka čula mirisa i ukusa, dok za grip to nije karakteristično – otkriva dr Bela Kolarš kako u sezoni gripa koja nas čeka razlikovati tegobe gripa od kovida 19.

kašalj
Kašalj i gubitak vazduha bi mogli da ukazu na prisustvo virusa COVID-19, Foto: Shutterstock

Vreme inkubacije kod gripa je kraće i traje od jednog do tri dana, dok kod korone potraje od dva do čak 14 dana. A obe infekcije mogu proći i bez simptoma, kao što mogu da izazovu i blage i teške bolesti propraćene komplikacijama. I grip i novi virus korona rizičniji su po stariju populaciju i ljude sa hroničnim bolestima.

Nova nepoznata bolest zahtevala je od kreatora zdravstvene politike u Srbiji da ove godine obezbede duplo više vakcina nego što je to do sada bio slučaj. Kako bi se građani zaštitili bar od gripa, kad još ne postoji cepivo protiv kovida 19, čak je i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", koji deceniju i po nije proizvodio vakcine, objavio da najkasnije u novembru stiže "torvaksflu".

– Nažalost, vakcina protiv kovida 19 još nije dostupna, te je vakcinacija protiv gripa ove godine potrebnija više nego ikada ranije kako bismo izbegli poklapanje virusa korona i influence. Važno je da se počne sa vakcinacijom na vreme i da bude obuhvaćen što veći procenat populacije, pre svega stariji od 65 godina, hronični bolesnici svih uzrasta, trudnice, zdravstveni i prosvetni radnici kao i zaposleni u javnim službama koji rade u većim kolektivima – dodaje za naš list dr Bela Kolarš.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi