Ana Gligić
Printscreen
Ana Gligić

Printscreen

Ana Gligić, Foto: Printscreen

Kako za „Alo!“ objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, koronavirus je pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse. Ipak, kako uverava, ukoliko se budemo pridržavali mera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

Dr Gligić navodi da će lepo vreme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom.

Kod privatnika test na antitela 4.120 dinara

Od juče su i privatne laboratorije ušle u sistem testiranja na koronavirus, a kako je „Alo!“ saznao, test na antitela u tim ustanovama košta 4.120 dinara, dok je za isti test u državnim laboratorijama na lični zahtev neophodno izdvojiti 1.200 dinara.

- Novi koronavirus je definitivno pokazao da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu kronavirusa jer ni prvi nije završen, tj. nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo obolelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mera, on će se završiti vrlo brzo - ističe dr Gligić.

Naša sagovornica ističe da bi građani morali da imaju na umu da su pored koronavirusa trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, usled netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

- Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima! Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvek pre ili kasnije ugasi - kaže dr Gligić. 

Dve nove kovid ambulante u Beogradu

U Beogradu su juče otvorene dve nove kovid ambulante koje će raditi celu noć, jedna u Zemunu u Ulici cara Dušana 176, a druga na Paliluli, u Ulici Čarlija Čaplina 18.
Iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu i kašalj - da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gde će biti pregledani.

Povezane teme: