Tamjan
printskrin youtube
Tamjan

printskrin youtube

Tamjan, Foto: printskrin youtube

Osim ljudi u povorkama širom Crne Gore, simboli tih litija bila su verska obeležja - krstovi, ikone i tamjan. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) bilo je najavljeno da će nakon Božića okupljanja biti organizovana dva puta sedmično - četvrtkom i nedjeljom, a onda je celu planetu, pa i Crnu Goru, zadesio korona virus. Diktator Milo Đukanović je u kovidu-19 video trunku spasa, nadao se svom opstanku na vlasti, a nakon izjave podgoričkog doktora Iva Đurišića, da koronu ubija tamjan, epidemiolozi, virusolozi i uopšte ozbiljni lekari su se smejali.

- Da su litije nastavljene, ne bi bilo epidemije u Crnoj Gori! Dok su litije trajale, u Crnoj Gori nije bio zabeležen nijedan slučaj inficiranja koronavirusom. Crna Gora je bila jedina zemlja u Evropi bez ovog virusa - kazao je dr Ivo Đurišić, bivši direktor podgoričkih domova zdravlja, gostujući u emisiji „Načisto".

Dr Đurišić je (izuzimajući zabranu litija) pohvalio mere koje su u Crnoj Gori na snazi, kritikujući mešanje politike u borbi protiv virusa.

- Posadio sam lani krompir u Lješanskoj nahiji, i nije mi uspeo... Ministar Simović treba da se pozabavi tim problemima, da nam pomogne oko krompira, jer je za to stručnjak, a da epidemiju koronavirusa prepusti lekarima - kazao je doktor.

Tamjan, naravno, ne ubija koronu, a pravoslavci su ga oduvek rado koristili, i mimo verskih obreda, a posebno sada tokom litija patrijarha srpskoh Irineja u Sabornoj crkvi i Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve.

Miris tamjana, što je i običaj, prisutan je i na svim sahranama, pa i sada tokom prenošenje kovčega sa telom patrijarha Irineja od Patrijaršije do hrama Svetog Save gde će biti sahranjen.

Tamjan je aromatična smola drveta, a paljenjem se razvija izuzetno jak i neobično prijatan miris, koji spominju i o Starom zavetu, pa se posebno koristi u religiozne svrhe, ali i u proizvodnji parfema, u aromaterapiji, u tradicionalnoj medicini. Aroma tamjana ublažava duševne bolove, vraća čoveku osećaj smirenosti i sigurnosti, ali ne suzbija mikrobe u vazduhu, vodi i telu, kako su pojedini tabloidi pisali nakon izjave crnogorskog doktora Đurišića.

Pročitajte:

Komentari (1)

Bocan

21.11.2020 12:03

I lekari propisno lupetaju.Koronu još niko nije izolovao.Ovo na slikama je samo kompjuter ska animacija. Dokazano je da je tamjan drevna mudrost i alat za dezinfekciju.Za vreme 2. Sv. rata u nedostatku tamjana, koristio se plod kleke. Kleka je takođe izvučena kao dezinfekciono sredstvo. Hektar kleke dezinfikuju grad od 50000stanovnika.