SPAS U PRIRODNIM LEKOVIMA Doktor Nestorović otkriva šta ubija koronavirus, ljudi sve više pričaju o ovome

Član kriznog štaba odgovarao je na najčešće nedoumice, ali i priče koje kruže

Branimir Nestorović
Branimir Nestorović, Foto: Printscreen/Pink

Vitamin C, cink, borovnica i aronija mogu da budu od velike pomoći u borbi protiv koronavirusa, navodi doktor Nestorović.

On otkriva koji narodni lekovi mogu da pomognu, koliko ima istine u teorijama zavere. 

U narodu se uveliko priča o prirodnim lekovima i vitaminima koji mogu da pomognu. Šta je tu istina?

- Znamo da sve što poseduje antioksidantna svojstva dobro deluje na virusne infekcije. Imamo izveštaje o dobrom efektu visokih doza vitamina C venski kod teških oblika KOVID-19. Vitamin C ima dosta dobar preventivni efekat, kao i đumbir. Problem sa đumbirom je mala apsorpcija, treba da se mnogo pojede da se postigne nivo. Bolja varijanta je uzimati neki kvalitetan suplement, koji je s povećanom raspoloživošću.

Cink je pokazao odlične efekte u sprečavanju, ali i lečenju ovih pacijenata. Sličan efekat maju antocijanini (pigmenti) crne zove, borovnice ili aronije. Silibin (silimarin) iz čička, koji se koristi u lečenju masne jetre, pokazao je odlične efekte kod ovog virusa.

korona virus
korona virus, Foto: EPA

Da li se koronavirus prenosi preko kose i odeće?

Postoje brojni kontradiktorni podaci o prenošenju virusa, ali je definitivno osnovni način kašljanjem ili kijanjem, kao i kontaktom sa površinama na koje je neko kašljao. U toplim danima koji slede ovaj način prenošenja neće biti tako značajan. Dakle, nije neophodno prati kosu i odeću posle svakog izlaska, ali ruke da.

Nije baš tako, ali se virus baš lako prenosi. U Vuhanu su opisali da je inficirana žena koja je stanovala u desetospratnici zarazila preko 40 osoba (iako je bila u svom stanu i samo je izlazila po hranu).

Kako utiču cigarete?

- Pušenje je jedan od faktora rizika za dobijanje KOVID-19, kao i hronična opstruktivna bolest pluća, kao posledica pušenja. Pušači bi trebalo da manje puše ili da prestanu, kao i da obavezno uzimaju vitamin C ili druge antioksidanse.

Povezane vesti

 • Korisnik: Aca
  11/04/2020 - 07:53
  Evako je Nestorovic rekao...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi