Doktor Miodrag Lazić
printskrin
Doktor Miodrag Lazić

printskrin

Doktor Miodrag Lazić, Foto: printskrin

Bio je u prvim borbenim redovima kada je koronavirus ušao u Niš, iako je znao da nije tako dobrog opšteg zdravlja i da ovaj virus napada hronične bolesnike. 

On je u jednoj emisiji pre nekoliko godina detaljno pričao o ratu u Bosni i kako je bez plana sa 35 godina, otišao tamo na mesec dana, a ostao četiri godine. Ono što malo ko zna jeste da je doktor Lazić spasao život Niku Lozančiću, hrvatskom političaru i bivšem predsedniku Federacije BiH. 

- Počeo je rat, ministarstvo zdravlja tražilo hirurge da pomognu tamo, kao dobrovoljci. Otišao sam u Sarajevo na mesec dana i ostao četiri godine. Tu je bilo na desetine ranjenih, 13.500 ranjenih prošlo kroz bolnicu, ti vremenom postaneš deo toga ne možeš da napustiš. Svi su mi govorili "jesi normalan, poginućeš", imao sam poseban osećaj prema tom narodu, ja sam 2,5 godine bio jedini opšti hirurug za pola Sarajeva - pričao je Lazić u jednoj emisiji, navodeći da je za četiri godine tamo imao 3.500 operacija, koliko jedan hirurg ima u svom radnom veku. 

Doktor Miodrag Lazić

printskrin

Doktor Miodrag Lazić, Foto: printskrin

- Operisao sam puno muslimana i spasao živote mnogima, jednog njihovog narodnog heroja, sećam se prezimena Pustahija, bio je teško ranjen, ja preuzeo da ga operišem. Stigla je informacija da će četiri Mladićeva gardista zaklati ako Pustahija ne ostane živ. Ja bih ga operisao i sa tom pretnjom i bez nje. Posle sve bilo u redu, pustili oni naše gardiste, Pustahija uspešno operisan i eto srećnog završetka - priseća se doktor Lazić rada u ratnim vremenima. 

Niko Lozančić

printskrin

Niko Lozančić, Foto: printskrin

Na pitanje voditelja, da li su ga svi ti ljudi kojima je spasao život, nekada okrenuli, on otkriva sledeće: 

- Dan danas Hrvati koje sam operisao zovu me, čestitaju slavu, posle 20 godina, barem njih 100 me zove. Bivši predsednik Federacije BiH, Niko Lozančić kome sam spasao život, zove me na telefon sa neke promocije, njih 300 viče u glas "živeo doktor Lazar - prisećao se tada dr Lazić. 

Veliki broj prijatelja i poznanika sa tugom se oprašta od preminulog doktora. Jednu od najpotresnijih poruka poslala je njegova supruga Ana, koja se takođe bori sa koronavirusom.

"Lubavi, otišao si i sa sobom odneo i deo mene i vazduh oko mene. Budi srećan sa Kalijem, Spajkijem, Pinkijem i čekajte me, brzo ću ja, kao što ste me čekali kada uveče dolazim s posla. Tvoja Anči, kota 176, koju si osvojio!"

Komentari (5)

milovan

16.04.2020 13:53

Uvek tako bude. Najbolji odlaze prvi.Ostaje mulj, Djilas,Boskic i takvi koji nikome u zivotu nisu pomogli. Sve cega se uhvate se osusi.Cak su osusili i nase dzepove.

Vlajko

16.04.2020 14:19

Večna pamjat, doktoru spomenik podići

sara

16.04.2020 15:54

Slava mu!!!. Zaslužio je da bude posthumno proglašen za heroja!!.

Jovan Mošorinac

16.04.2020 17:57

Slava mu! Za ponos!

Jovan Mošorinac

16.04.2020 17:58

Slava mu! Z a ponos!!!