Doktor Kon uživo na Prvoj
Printscreen
Doktor Kon uživo na Prvoj

Printscreen

Doktor Kon uživo na Prvoj, Foto: Printscreen

Pre svega, istakao je da je peta nedelja prošla, ali da nas čeka isto toliko vremena dok se čitava situacija ne stabilizuje.

- Peta nedelja je prošla, to je najznačajnije i relativno smo dobro prošli. Počelo je sa najavom da će biti naglog uspona, ali se to srećom nije dogodilo, naravno i uz preduzete mere.

"Prvo poluvreme" je okončano dobro.

- Juče je bilo 238 zaraženih... Sve skupa nije tako loše, a ono bitno je da smo prvo poluvreme završili dobro, a čeka nas još pet nedelja od kojih će jedna biti teška. U toj jednoj ne sme da uđe virus među najosetljivije i zato sada ne smemo da se opustimo.

Virus gubi snagu.

- Virus polako gubi svoju snagu i sposobnost prenošenja, ali i virulenciju, sposobnost da izazove tešku bolest. Period koji je pred nama, osmehuje se i najavljuje da se gasi i završava.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Ima slučajeva zaraženih u zdravstvenim ustanovama, međutim...

- To su informacije koje su tačne i bitno je da se odmah reaguje, da svi zaposleni u tim ustanovama koji su otkriveni kao pozitivni ili imaju simptome, su odmah izdvojeni iz radne sredine. Svaka takva ustanova odmah bude hitno dezinfikovana. Sve je pripremljeno za takve situacije, to je jako bitno za građane da znaju, da te bolnice iako imaju slučajeve i dalje funkcionišu. Zato je sistem i napravljen.

Doktor Kon uživo na Prvoj

Printscreen

Doktor Kon uživo na Prvoj, Foto: Printscreen

- Svi građani trpe, ali sa određenim ciljem - da se sačuva život. Treba naglasiti da je učinjeno sve što za sada znamo i možemo.

Zdravstveni radnici, koliko njih je zaraženo?

- Nemam taj podatak kao pouzdan, mi smo u preseku da ima oko 10% zaraženih zdravstvenih radnika, međutim taj procenat će biti viši. Uvek sam insistirao na pravilnoj pripremi i korišćenju zaštitne opreme. Čak i povremeno pijenje kafe na pauzama je rizično... Svi oni sve više znaju i disciplina je daleko bolja nego što je bila u početku.

Šta posle svega?

- Iskreno, što se samog virusa tiče, on će se polako upoznavati i ono što je prikazao je relativno dovoljno da se vrše procene. Ono što je nepoznato koliko je zapravo rasprostranjen, jer do sada imamo samo registrovane činjenice. Otkrivamo asimptomatske pacijente, jer zdrav čovek se ne javlja, ne oseća tegobu. Koliko zapravo imamo imuniteta je jako važno za budućnost. Obezbedili smo da se stariji ne zaražavaju, time smo spasili puno života. Taj deo populacije će nam ostati bez imuniteta posle svega ovoga, kao i deca jer su škole bile sve vreme zatvorene. To je nepoznanica o kojoj ćemo razmišljati preko leta kada će se, nadam se, virus povući. Onda ćemo ozbiljno analizirati šta se može očekivati. Ne znamo i dalje kako će se virus preko leta analizirati.

korona virus

Shutterstock

korona virus, Foto: Shutterstock

Da li postoji šansa od ponovnog zaražavanja od koronavirusa?

- I to je još jedno od pitanja koje nas muči, ako gledamo u odosu na SARS (prvi), on se ponavljao, nije davao trajni imunitet. To nisu dobre vesti. Ali izlazimo iz ove situacije, to je najvažnije. Ako nastavim da pričam negativno, šta smo onda uradili? Biće jasno svima koliko smo uradili stvari... Pa i oko BSG vakcine, to zapažanje, biće puno radova vezano i za to. Kod nas se ta vakcina se prima najkasnije do prvih šest meseci života, eventualno 12, sve posle nema nikakvog smisla.

Vreme je za optimizam!

- Važno je da kažemo da je vreme za optimizam, bez obzira na to što su mere takve, vreme je za umereni optimizam! Pokušavam da prenesem svima sa ovim zabrinutim izrazom lica, to je samo jedna koncentracija. Da menjamo sve blagim osmesima, treba da se izdrži šesta nedelja, posle ćemo videti šta je najpametnije. Molim vas sve da budemo strpljivi. Vodimo u drugom poluvremenu, ali moramo da igramo utakmicu do kraja. Rep epidemije podrazumeva potecijalni povraćaj, ali se nadam da ćemo do tada imati vakcinu.

Najveći izazov u karijeri.

- Nisam u karijeri imao veći izazov od ovoga. Pandemija gripa 2009. je bila takođe problematična, tada smo se žestoko pripremali, ali završeno srećno. Tada smo imali 137 umrlih i ostalo neupamćeno u javnosti. Posle je afera oko nabavki vakcina bacilo sve to u senku, kao i pripreme za pandemijske situacije. Tada sam shvatio kako društvo reaguje, tako da nemam iznenađenja, a ni emocija, posebno negativnih. Isključivo mislim na zaštitu života ljudi u našoj zemlji.

Komentari (1)

Pop

11.04.2020 14:53

Наш народ лепо каже ничија свећа није вечито горела па ни ова што се корона вируса тиче. Стрпљен, спашен примењује се у свим облицима дешавања. Па према томе што рече поп ако се чуваш и бог ће да те чува.