DOKTOR KON "Posledice vikenda i kupanja na Adi i bazenima videćemo za 7 do 10 dana, neka pitanja o ukidanju mera i ja postavljam"

Mere koje su bile restriktivne dale su brzo rezultate, ali takve mere ne mogu neprekidno da se sprovode.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: prinstcreen

Pitanje o ukidanju mera i od čega početi, to je teško pitanje, to pitanje i ja postavljam. Da li će potpuno biti zatvoreni klubovi, da li će kafići raditi do 23 stalno, to sada ne znamo, ali popuštanje mera će jednom biti neophodno – rekao je gostujući na RTS-u epidemiolog dr Predrag Kon.

Pored reči o ukidanju mera, kafićima i klubovima, on se osvrnuo i na sportska dešavanja.

- Da nije moguće organizovati utakmice uz poštovanje mera tvrdim da to nije tačno. Ili ćemo se odlučiti da vodimo računa ili neće piti utakmica. To se odnosi i na ostale. Ako se pusti na nivo preporuka kao što se dogodilo, onda sva odgovornost pada na sve one koji to organizuju. Nema između, ili će biti zabrana pa će ljudi ostajati bez posla i prihoda, ili ćemo popuštati s tim da budemo krajnje odgovorni – naglasio je dr Kon.

Kako je letnja sezona uveliko u toku i kupališta su dosta posećena. Vezano za tu temu dr Kon je rekao da se mere poštuju.

 - Na Adi jeste poštovana distance, ali ćemo za nedelju dana svakako videti ima li posledica i koje su. Na bazenima su poštovane preporuke, tu se lako po kvadraturi zna koliko može da ima ljudi. Bitno je da postoji kontrola, kontrola je jedan od stubova ovog posla. Ako nema kontrole dolazi do popuštanja, ako je ima kakva god da jeste, mora da postoji. Isto tako treba svako ko je organizator nečega da mu bude jasno da je odgovoran. Kaznena politika prema organizatoru biće daleko oštrija – pojasnio je dr Kon.

On je dodao da su novčane kazne verovatno delovale, kao i da ne prihvata kada se kaže da kontrola ne može da se vrši jer smatra da imamo dovoljno inspekcijskih organa i komunalne policija koja može da kontroliše mere.

Posledice vikenda i kupallišta videće se kroz 7 do 10 dana.

- Istovremeno dolazi do smanjivanja cirkulacije virusa, sve je manje aktivno zaraznih, a to sve utče na to. Da se ti efekti neće videti to bi bilo najbolje, svakako da je bilo zaražavanje tokom vikenda. Policjski čas je bio vikendom, a to je upravo period kada se najviše cirkuliše – rekao je dr Kon.

On je istakao i da ima dovoljno kapaciteta za testiranja, a ono što je najznačajnije jeste da je skraćen period rezultata.

Povezane vesti

 • Korisnik: Sanjica Milas
  05/08/2020 - 10:59
  Na Adu ne idem, mere postujem, jes da mi je sve dosadilo ali kad se mora nema zbora,jedino olaksanje je UV led lampa ambilife, koju sam dobila od moje drugarice...za dezinfekciju i strilizaciju,jako prakticna efikasna ,a mozete je nositi svuda sa sobom, mislim da je to nova revolucija u ubijanji bakterija i virusa, stvarno sam zadovoljna…
  • Dora @Sanjica Milas
   07/08/2020 - 12:39
   A jel možemo da dišemo.. Pita se samo ne idi ovde ne idi onde, drži rastojanje, nosi masku. Itd. Ne idi na bazen ne idi na adu pa kuda ću... C
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi