Doktor Tiodorović
screenshoot
Branislav Tiodorović

Tanjug

Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

Epidemiolog profesor dr Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa za „Alo!“ navodi da ga plaše slike punih šetališta i kafana nakon što je u našoj zemlji proglašen završetak vanrednog stanja.

Radnici „Jure“ stabilno

- Njih 13 je zbrinuto u Leskovcu i imaju laku kliničku sliku. U pitanju su mladi od 20 do 37 godina, koji će sigurno izaći kao pobednici. Svi oni sa kojima su bili u kontaktu su u karantinu, pa se može reći da je situacija pod kontrolom - navodi dr Tiodorović.

 

Dr Tiodorović u razgovoru za naš list ističe da epidemiju koronavirusa ne može porediti ni sa čim što je doživeo u svojoj 45 godina dugoj karijeri, zbog čega bi građani morali da imaju na umu da život nakon ove pošasti neće moći brzo da se vrati u normalu.

- Gužva na šetalištima i u kafanama, gde niko ne nosi masku niti poštuje pravilo distance od dva metra, vrlo lako može da nam se obije o glavu! Obavezno je nositi masku i napolju, ali samo ukoliko vam se neko približi. Ako nekoga sretnete, a nemate masku, pričajte s njim na razdaljini od dva metra! Sada lična odgovornost preti da ugrozi kolektivnu, a efekte nesavesnog ponašanja nakon završetka vanrednog stanja imaćemo za sedam do deset dana. Krajnje je vreme da se uozbiljimo, ako se nastavi ovako, epidemija će se produžiti.

 Da li vas je iznenadio snimak beogradske radnje ispred koje na stotine žena čeka da pazari haljine na popustu?

- Takve stvari su nedopustive! Ako se ispred prodavnice napravi red bez distance među ljudima, vlasnik radnje mora da odgovara. Inspekcija će sigurno imati pune ruke posla, jer ovakve situacije zahtevaju momentalnu kaznu. Takođe, kršenje mera kod sudije za prekršaje ima prioritet, a kazne su paprene.

Da li Srbija ima plan za drugi talas epidemije?

- Mi smo proglasili epidemiju od posebnog značaja i pre nego što je uvedeno vanredno stanje, a ona nakon njegovog završetka i dalje traje. Srbija ima jasan plan i za drugi talas epidemije i spremni smo za sve scenarije. Ipak, najvažnije je da se sada ispoštuju sve mere kada je reč o povratku redovnim aktivnostima, jer, u suprotnom, neke od mera koje su ukinute moraćemo da vratimo. Ipak, sigurni smo da više neće biti policijskog časa.

Kozarska Dubica

Wikipedia

Kozarska Dubica, Foto: Wikipedia

U kojoj meri je Srbija uspela da kontroliše epidemiju?

- Restriktivnim merama smo uspeli da smanjimo kontakte među ljudima, ali i da zaštitimo najstariju populaciju. Za razliku od Švedske u kojoj je bez mera preko 3.000 preminulih, kod nas je taj broj nešto preko 200. Prema mojim procenama, broj preminulih do kraja epidemije ne bi trebalo da bude veći od 250, naravno ukoliko se budemo pridržavali mera.

 Da li je tačno da je virus u Srbiji u slabljenju?

- Takve tvrdnje su potpuno pogrešne, ali možemo reći da je manje novozaraženih. Dobro je da imamo ispod 5 procenata zaraženih od broja testiranih. U Šumadiji već dve nedelje nema zaraženih, pa bi oni mogli u neku ruku i da proglase kraj epidemije. Ipak, to nije moguće, jer je mnogo ljudi koji gravitiraju ka tom delu Srbije.

Penzioneri

Printscreen/ Pink

Penzioneri, Foto: Printscreen/ Pink

Penzioneri su me razočarali!

- Najviše me je razočarala moja generacija penzionera, iako sam lično predložio da im omogućimo izlazak iz karantina! Stajali su u redu za penzije pribijeni jedni uz druge bez maski i rastojanja, što je nedopustivo - kaže dr Tiodorović.

Radnici „Jure“ stabilno

- Njih 13 je zbrinuto u Leskovcu i imaju laku kliničku sliku. U pitanju su mladi od 20 do 37 godina, koji će sigurno izaći kao pobednici. Svi oni sa kojima su bili u kontaktu su u karantinu, pa se može reći da je situacija pod kontrolom - navodi dr Tiodorović.

Rukavice nosite samo na poslu i u prodavnici

- Rukavice ima smisla nositi samo ako nešto dodirujete, odnosno kada idete na pijacu, u prodavnicu ili na posao. Ipak, ništa ne može zameniti pranje ruku - kaže dr Tiodorović.

 

Komentari (1)

Aca

11.05.2020 10:38

Nestorovic jedno,svi ostalo drugo.Koga interesuje vuse korona kad je Kon sedeo u kaficu pre neki dan.