EVROPSKA UNIJA NAPRAVILA REZERVE Dogovor pao, stiže 400.000.000 doza vakcina iz laboratorije giganta!

Evropska unija saopštila je u četvrtak da je rezervisala do 400 miliona doza potencijalne nove vakcine protiv koronavirusa koju je razvio američki gigant "Johnson & Johnson".

Evropska unija
Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Preliminarni razgovori zaključeni su u petak za prvu kupovinu od 200 miliona doza, a potom jednaki broj kasnije, navodi se u saopštenju.

"Predviđeni ugovor sa "Johnson-om i Johnson-om" pružio bi mogućnost svim državama članicama EU da kupe vakcinu, kao i da doniraju za zemlje sa nižim i srednjim primanjima", saopšteno je.

Blok je rekao da je u "intenzivnim razgovorima" s drugim proizvođačima o potencijalnim vakcinama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, skoro 3,7 miliona slučajeva COVID-19 zabeleženo je u Evropi od početka pandemije, a 218.383 smrtnih slučajeva.

Koronavirus
Koronavirus, Foto: Tanjug / AP / EPA

Evropska komisija je 31. jula saopštila da je rezervisala 300 miliona doza druge potencijalne vakcine koju je razvila francuska firma "Sanofi".

"Životima naših građana i našoj ekonomiji potrebna je sigurna i efikasna vakcina protiv koronavirusa. Današnji razgovori nas približavaju postizanju toga ", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU koristi oko dve milijarde evra iz fonda za hitne slučajeve da zaključi ugovore o kupovini unapred sa nekoliko proizvođača vakcina u pokušaju da obezbedi dovoljno za 450 miliona građana.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi