Milorad Dodik
EPA/FEHIM DEMIR
Zoran Đinđić, ubistvo

EPA

Zoran Đinđić, ubistvo, Foto: EPA

Aktuelni srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, prisetio se situacije pred ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića kada ga je upozoravao na mogući atentat na njega.

"Dobili smo informacije da se organizuju određene posleratne formacije snajperista koje za cilj imaju likvidaciju nekoga od visokog rukovodstva u Srbiji. Otišao sam da posetim Đinđića koji je tada nosio gips na nozi i primio me je kući. Obavestio sam ga o tome, a on je odmahnuo rukom i rekao "Ko će mene ubiti".

Milorad Dodik

AP

Milorad Dodik, Foto: AP

Tome je svedočio i tadašnji ministar pravde Vladan Batić, kako je Milorad Dodik nedelju dana pre ubistva Đinđića pokušao da ga upozori.

"Milorad Dodik dolazi petog marta 2003. godine. Tačno u 12 sati mi smo bili kod predsednika u rezidenciji. Dodik je tada rekao da se tamo aktiviraju neke kriminalne, vojne i paravojne formacije iz Srbije i Republike Srpske da imaju neke poligone gde su se nekada vršile obuke i da se sprema neka sabotaža u Srbiji. Zoran je bio pun života, njega kao da to nije doticalo. Slušao je šta priča Dodik, ali kao da mu nije dopiralo do mozga. Ja mu kažem šta ti je, čuješ li šta ti priča čovek", rekao je tada Batić.

12. marta 2003. godine svega sedam dana nakon upozorenje Dodika, Zoran Đinđić je ubijen.

Zoran Đinđić, čekale ga tri ekipe za likvidaciju

EPA, Koča Sulejmanović

Zoran Đinđić, čekale ga tri ekipe za likvidaciju, Foto: EPA, Koča Sulejmanović