USVOJEN ZAKON! DRŽAVA PRESEKLA! Dobili nova ovlašćenja! Ukoliko ne izvršite naređenje komunalnog policajca - platićete KAZNU i do 50.000 dinara!

Vozač je dužan da zaustavi auto na zahtev komunalnog milicionera

Komunalna policija
Komunalna policija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

* Usvojen novi Zakon o komunalnoj policiji

* Dobili su potpuno nova ovlašćenja

* Novim zakonom predviđena je i obuka određenog broja komunalnih milicionera za postupanje prema maloletnicima


Zakon o komunalnoj miliciji, koji je pre nekoliko dana usvojen u Skupštini Srbije, i dalje je glavna tema. Iako se svi slažu da je neophodno zavesti komunalni red u mnogim gradovima, i dalje postoje brojna pitanja i nedoumice oko nadležnosti komunalnih milicionera.

NOVA PRAVILA ZA VOZAČE U SRBIJI Zakon stupa na snagu u septembru, i mnogima će se SVIDETI!

Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika komunalne policije u Beogradu, tim povodom poručuje da građani nemaju razloga za bilo kakve sumnje jer je njihov prvenstveni zadatak uspostavljanje komunalnog reda i zaštita životne sredine.

- Mi smo pre svega u službi građana i cilj ovog zakona je da se služba komunalne milicije učini svrsishodnijom i kvalitetnijom kako bi se poboljšao život svih nas - kaže on.

Komunalna policija, komunalci
Komunalna policija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vozač je dužan da zaustavi auto na zahtev komunalnog milicionera. Ali šta se događa ukoliko neko odbije da zaustavi automobil ili pokuša da pobegne sa mesta komunalnog prekršaja...

PREVARILI SMRT! OVI LJUDI SU PREŽIVELI UDAR GROMA! Nebojšu spasile papuče, Milenko imao susret sa onim svetom u dnevnoj sobi, jedva izvukao živu glavu!

- Ako se vozač ne zaustavi kada ga zaustavlja komunalac ili pokuša da pobegne, milicioner ima pravo da slika tablice i obavesti policiju, koja će utvrditi ko je vlasnik vozila. On je dužan da po prijavi komunalne milicije dostavi tačne podatke o tome ko je vozio auto u trenutku komunalnog prekršaja i za to snosi sankcije. Komunalci nemaju nadležnosti da krenu u poteru za prekršiocem niti su za to obučeni, već će to kao i dosad raditi isključivo policija - pojašnjava Šekularac.

Za zaustavljanje vozila komunalci će koristiti uobičajene policijske stop-palice, a ako se ukaže potreba, možemo da koristimo i svetleće, koje se vide u mraku ili po smanjenoj vidljivosti.

- Milicioneri će morati i da prođu obuku kako da bezbedno zaustave vozilo, a da ne ugroze svoju niti tuđu bezbednosti ili protok saobraćaja. Ovu obuku će sprovoditi policija - kaže naš sagovornik.

Komunalna policija, komunalci
Komunalna policija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Pored toga što mogu da zaustave auto u prekršaju, komunalci će imati pravo i da ga pregledaju. Ako se vozač usprotivi tome, to će se tretirati kao ometanje milicionera u vršenju dužnosti. Pa tako ako neko ne stane milicioneru ili mu ne dozvoli pretres vozila, biće kažnjen novčano i to sa 10.000 dinara fizičko lice, 25.000 preduzetnik i 50.000 pravno lice.

MARIĆ UZVRATIO PALJBU NATO MILIĆKI KAO NAŠ PVO PROTIV F-117 "Hteo sam da te predstavim kao ljudsko biće, a ne kao..." Posle ovih reči, u studiju "Ćirilice", nastala TIŠINČINA!

Novim zakonom predviđena je i obuka određenog broja komunalnih milicionera za postupanje prema maloletnicima.

- To podrazumeva edukaciju za pristup i postupanje sa maloletnim osobama koje krše komunalni red. Obučeni milicioneri tačno će znati kako da se ponašaju u određenim situacijama, ali i da procene kada je potrebno pozvati roditelja ili staratelja. Međutim, to se neće primenjivati dok se ne steknu zakonski uslovi - ističe Šekularac.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi