Bolnica Laza Lazarević
Alo!/Dejan Briza
Bolnica Laza Lazarević

Alo!/Dejan Briza

Bolnica Laza Lazarević, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ovako visokim platama, doduše, ne mogu se pohvaliti svi radnici te ustanove već, kako tvrdi naš izvor, samo bliski prijatelji direktorke dr Ivane Stašević Karličić, kojima se nezakonito „pumpaju plate“.

„Alo!“ je imao uvid u obračunski platni list jednog medicinskog tehničara koji radi u toj klinici, a na osnovu kojeg vidimo da je taj zdravstveni radnik u decembru prošle godine arbajtovao neverovatnih 208 sati, zbog čega su mu isplaćeno 66.667 dinara, što je nešto više od prosečne plate lekara u našoj zemlji.

Obračun zarade

Alo!

Obračun zarade, Foto: Alo!

Ovaj bolničar je bio toliko vre- dan u decembru, da je uspeo da ostvario 168 sati kroz regularno radno vreme, 56 časova je radio noću, a neradnim danima je crnčio čak 36 sati, dok 40 sati predstavlja rad duži od radnog vremena. Prostom računicom, pomenuti radnik psihijatrijske ustanove provodio je na poslu deset sati dnevno bez ijednog dana odmora.

Mnogo nelogičnosti

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ASNS , rekla je za naš list da je ova situacija vrlo neobična i da je sasvim izvesno stvar privilegija koje na poslu uživa dotični medicinski tehničar.

- Vrlo je moguće da je radnik blizaksa direktorkom i da ona čini nekom svom. Verovatno je u pitanju jedan od načina klinike da određenim ljudima poveća plate - prokomentarisala je ona situaciju koja po njenom mišljenju ima mnogo nelogičnosti.

- Bolničar, kao ni mnogi drugi koji su bliski Karličićevoj, naravno da nije imao toliko radnih sati, već se to koristi samo kao model da se isplate veće plate. Pišu se neki izmišljeni radni sati. Ali to je samo za ekipu blisku direktorki, ne važi to za sve zaposlene u ovoj bolnici- tvrdi naš sagovornik i napominje da Zakon o radu, zbog teških uslova u kojima rade zaposleni na psihijatriji, radiologiji i slično, zabranjuje prekovremeni rad i naglasio da direktorka krši zakon.

- Međutim, prekovremeni rad se isplaćuje određenim pojedincima, koji su uglavnom glavne sestre ili načelnici, a kada počnu kontrole jer
su se protivzakonito isplaćivali sati, bolnica upada u dugove jer ono što je nezakonito isplaćivala mora da vrati. Dugove, nažalost, umesto onih koji su ih napravili vraćaju svi zaposleni - napominje on.

Tokom dana smo se obratili i nadležnima u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti kako bismo saznali zbog čega pojedini medicinski tehničari imaju veće plate od lekara.

- Ne postoji niti jedna osoba u ustanovi sa stručnom spremom i zaradom koju ste naveli. Zarada se obračunava u skladu sa zakonski određenim koe cijentom, a ne voljom direktora - tvrde oni.

 

Komentari (5)

Nikola

27.03.2018 11:14

Jel da nemojte reci pa vidite kako sebi u policijskim upravama pumpaju plate komandiri i nacelnici vec deset godina bez bilo kakve zasluge rade samo prepodne ide im beneficirani radni staz iako nikad nisu nocu radili ili praznikom nikad nisu primenili nijedno ovlascenje pa koje su to zasluge za svaki mesec povecanje plate bravo otkrili ste ameriku to je u svim javnim preduzecima tako

DaDaDa

27.03.2018 12:13

Pogledajte imovinske karte lekara, u 90% slučajeva u apsolutnoj nesrazmeri sa primanjima (po nekoliko stanova). O voznom parku, ne treba trošiti reči.

voja

27.03.2018 13:38

Zbog povrede na radu inastalih zdravstvenih problema meni je poslodavac ispumpao platu to jest snizio je na minimalac pa ti vidi kako se moze tako kaze poslodavac posto bolrsni netrebaju

Bgd_Bgd

27.03.2018 13:47

Na Neuroloskoj klinici KCS.Pojedine glavne sestre sebi samima po 2 puta godisnje upisuju stimulaciju,takodje osoblju,koje je blisko njima,a ostalima koji crnche daje svake druge godine

Maja M.

27.03.2018 17:17

Ovo je, nažalost, samo jedan od načina zloupotrebe budžetskih sredstava. Prekovremeni sati I bonusi su odluka isključivo direktora I privilegija su jednih istih osoba. V.d. direktorka je za najbliže saradnike odabrala bolničara I vozača. Rođena sestra joj je upravnica centra urgentne psihijatrije, zet pomoćnik direktora Pored upozorenja nadležnim institucijama-ništa! Niti će se I sada neko osvrnuti na pljačku, pretnje I ucene uprave bolnice, teror I šikaniranje zaposlenih koji ukazuju na propust