LISTA ZABRANJENIH IMENA U SRBIJI! Dete ne možete da nazovete ovako, inače će država da umeša prste!

Ovo sigurno niste znali

 

Narodna nošnja, Srbi, momak i devojka
Narodna nošnja, Foto: Shutterstock

* Ukoliko planirate da proširite porodicu ili je dete već na putu, a vi mesecima mozgate o imenu, vodite računa - po članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, postoji lista imena koja su zabranjena u Srbiji

* Svaka država ima različita pravila kada su imena u pitanju

* U Nemačkoj i Danskoj glasalo se protiv rodno neutralnih imena

Pored toga da bude lepo i da ima neko više značenje, roditelji moraju da povedu računa da ime njihovog deteta ne bude na listi zabranjenih kako ne bi dovelo mališana u nezgodnu situaciju kada otputuje van svoje zemlje.

E OVO JE VELIKA STVAR! Penzije skaču u januaru, a već se zna i kada će biti sledeće povećanje! Švajcarski model radi svoje!

Neke države pokušavaju da preko imena zadrže svoju tradiciju pa je tako u Portugalu zabranjeno koristiti imena koja nisu u skladu sa njom kao što su Viking, Džimi, Rijana i Sajonara. U Saudisjkoj Arabiji na listi zabranjenih imena se nalaze Alis, Maja i Abdul Naser.

VAŽNA POLEMIKA! Da li bi trebalo zatvoriti autoput u slučaju nepogode?!

U Nemačkoj i Danskoj glasalo se protiv rodno neutralnih imena. U Danskoj roditelji mogu da biraju jedno od 7.000 odobrenih imena, dok ime van liste mora da dobije dozvolu od dva odvojena tela. Zabranjena imena u ovim zemljama su: Tejlor, Ešli, Morgan i Džordan.

Beba Bebe
Beba Bebe, Foto: Shutterstock

Druge zemlje, poput Francuske, zabranjuju čudna imena koja su zavedena u registre sudova koji ih zabranjuju. Ako želite da vam se dete zove Jagoda, morate da ga registrujete u nekoj drugoj zemlji. Nemačka, Danska, Švedska, Meksiko i mnoge druge zemlje imaju pravila da dete ne sme da nosi ime zbog koga bi moglo da bude žrtva nasilja ili uvreda. U Francuskoj je zabranjeno ime Princ Vilijan, u Nemačkoj Osama bin Laden i Adolf Hitler, u Švedskoj Elvis i Metalika, a u Meksiku Rambo i Betmen.

Imena koja imaju veze sa religijom zabranjena su u nekim zemljama kako bi se deca zaštitila od uvreda. Tako je u Švajcarskoj zabranjeno ime Juda, a u Nemačkoj je jedan par sprečen da da ime detetu Lucifer.

U Maleziji, ako detetu date ime koje ima veze sa prirodom ili životinjom, to se smatra velikom uvredom. Tako su zabranjena imena Zmija i Medved.

Komplikovana pravila vezana za imena ima i Island gde ime mora da bude gramatički ispravno: da ima kraj koji je normalan, da sadrži slova iz islandskog alfabeta i da nema slova C, Q i W, piše Indy100. Imena koja se tamo ne daju deci su Zoi, Harijet, Dankan, Enrike i Ludvig.

Brendovi su takođe zabranjena imena u mnogim zemljama, kao Fejsbuk u Meksiku, Ikea u Švedskoj, Mercedes i Šanel u Švajcarskoj, a Nutela i Mini Kuper u Francuskoj.

KRAJ DRAME NA STAROM GRADU! Muškarac preti da će skočiti sa zgrade!

U Srbiji prema članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. Ako roditelji ne odustanu od namere da detetu odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima, nadležnom organu starateljstva na odluku.

SADA SE NAJTEŽE BOLESTI MOŽE OTKRITI ZA NEKOLIKO SATI! U Klinički centar Srbije stiglo medicinsko čudo! Danas dolazi instruktor iz Nemačke da obuči naše lekare da ga koriste!

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi