Hladno, hladnoća
Alo!/ Masanori Jošida
Hladno, hladnoća

Alo!/ Masanori Jošida

Hladno, hladnoća, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Prema najavama, u utorak i sredu nas očekuju hladna jutra, uz maglu i slab mraz, a maksimalne dnevne temperature biće oko 17. podeoka.

Narednog dana, u četvrtak, očekuje se sunčano i veoma toplo vreme s maksimalnom temperaturom od 20 stepeni, dok će u Beogradu biti 18.

- U petak i dalje toplo, ali uz naoblačenje. Krajem dana i tokom večeri na severu i zapadu Srbije očekuje se kiša, i to će biti uvod u pogoršanje vremena za vikend - napisao je Đurić.

Pogoršanje za vikend

U subotu biće oblačno i osetno svežije sa kišom, a u planinskim predelima sa snegom. Maksimalna temperatura od 7 stepeni biće na severozapadu, dok će na jugoistoku Srbije biti 14 stepeni. Do kraja dana i večeri temperatura će biti u osetnijem padu, a u noći između subote i nedelje i u nedelju ujutro, uz dalji pad temperature, kiša će ponegde preći i u susnežicu i vlažan sneg, napisao je Đurić, i dodao da je sve to još uvek upitno i da, ako padne, sneg će se u nižim predelima brzo istopiti.

Hladno, hladnoća

Alo!/ Masanori Jošida

Hladno, hladnoća, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

U nedelju će sa severa doći razvedravanje. Maksimalna temperatura biće od 4 stepena na jugu i jugoistoku do 8 stepeni na severu. U Beogradu nas očekuje do 6 stepeni.

Mraz i zagađenje

- Nakon 7. marta sledi stabilizacija vremena, uz par stabilnih i suvih dana, ali će veliki problem predstavljati jutarnji mrazevi, koji bi i te kako mogli da oštete poljoprivredne i ratarske kulture, koje su prethodnih dana zbog ekstremno toplog vremena procvetale- navodi Đurić.

Srbija će se narednih dana suočiti sa uticajem anticiklona i veoma niskog vazdušnog pritiska, pa će vazduh od utorka do petka biti veoma zagađen u urbanim i industrijskim područijima, pogotovo u sredu i četvrtak, kada vetra skoro da neće ni biti.

- Sledećeg petka očekuje se pojačanje jugozapadnog, a za vikend će duvati jak severozapadni vetar, tako da ćemo narednog vikenda ponovo udisati čist vazduh, ali ne zadugo, jer nas nakon 7. marta ponovo očekuje sinoptička situacija koja će ići u prilog zagađenom vazduhu - piše Đurić.

Snežni pokrivač se sav otopio do 1.500 metara nadmorske visine, te ga ima samo na najvišim planinama na primer na Kopaoniku i Staroj planini. Naredni vikend, prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da donese 10-ak cm svežeg snega na skoro svim planinskim predelima.