Ljudi
E-stock/Katarina Mihajlović
Kafa

Shutterstock, ilustracija

Kafa, Foto: Shutterstock, ilustracija

Ako uzmemo u računicu da na jednu šoljicu, prema tvrdnjama kafedžija, ide šest grama, onda nema dileme da će funkcioneri posrkati čak 2.240.000 šoljica kafe sledeće godine. Za tu nabavku iz državne kase opredeljeno je do 10 miliona dinara, što je blizu 85.000 evra.

Pročitajte još:

 

Međutim, ni funkcioneri koji su ljubitelji espresa ne treba da očajavaju jer javna nabavka koju je raspisala Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) podrazumeva i nabavku oko šest tona espreso kafe.

Proizvod količina

Prežena, mlevena kafa 13.440 kg

Espreso kafa 6.050 kg

Filter kafa 960 kg

Nes kafa 600 kg

Biljni čaj 8.400 kutija

Voćni čaj 1.500 kutija

Crni 100 kutija

Topla čokolada 5.000 komada

Kapućino više vrsta 10.000 komada

Kapsule „Illy Mie“ 100 pakovanja

Nes kafa bez kofeina 5 kg

 Kako na šoljicu ove vrste napitka, prema tvrdnjama ugostitelja, ide osam grama kafe, to znači da će se sledeće godine popiti 756.250 šoljica samo espresa.

Pored toga, biće nabavljeno i skoro tonu filter kafe i nešto više od pola tone nes kafe. Međutim, to nije sve. Ljubiteljima tople čokolade, i crne i bele, što se kaže, nema da zafali, jer je poručeno 5.000 kesica od 25 grama, dok će funkcioneri koji preferiraju kapučino, moći da ga piju koliko hoće, jer će imati na raspolaganju čak 10.000 kesica različitih ukusa (čokolada, lešnik, vanila, klasik).

Oni koji budu šmrcali i slinili, ili jednostavno vole čajeve, moći će da popiju neki od biljnih. Tačno 8.400 kutija biće i više nego dovoljne za one koji budu poručivali čaj od nane, kamilice, hibiskusa, te zeleni, rtanjski i indijski. Pored toga, nabavka podrazumeva i 1.500 kutija voćnih čajeva i 100 kutija crnog.

Međutim, da ne bude zabune, nije baš da će poslanicima, ministrima i drugim funkcionerima kafa i čajevi stalno biti dostupni potpuno besplatno, ali i ono što budu plaćali, biće po neverovatno niskim cenama. Recimo, crna kafa u Skupštini košta svega sedam dinara, espreso devet, a espreso s mlekom 15 dinara.

 

Inače, kriterijumi za dodelu ugovara su, kako stoji u pozivu za podnošenje ponuda, cena i kvalitet. Rok za podnošenje ponuda ističe 14. januara, a odluka o dodeli ugovora biće doneta 25 dana nakon toga.

Plaćamo i alkohol i guščju džigericu

Kafa nije jedino na šta će biti spiskane pare građana Srbije. Naime, pored deset miliona dinara za kafu, koliko je predviđeno Planom javnih nabavki, biće potrošeno i oko 15 miliona dinara za alkoholna pića, koja će se takođe služiti poslanicima, ministrima i drugim državnim službenicima. Ukupno 11.370 flaša alkoholnih pića, između ostalog vina, viskija i konjaka, biće i više nego dovoljno da se funkcioneri, ukoliko to požele, i okupaju u alkoholu. Osim što će plivati u alkoholnom piću, daviće se u guščjoj džigerici. Za njihove potrebe biće nabavljeno 350 kilograma džige, koja na našem tržištu košta najmanje 4.000 dinara po kilogramu.