Prof. dr Nevena Čalovska
Promo
Prof. dr Nevena Čalovska

Promo

Prof. dr Nevena Čalovska, Foto: Promo

Stečena rodna ravnopravnost, pored značajnih doprinosa opšoj dobrobiti žene, umnožila je i opteretila brojne uloge u kojima danas žena živi. Svakodnevno se kroz literaturu, kinematografiju i medije plasiraju poruke i mitovi o uspešnoj ženi, koja je dobra domaćica, savršena majka, verna i posvećena supruga, maštovita ljubavnica, lojalna ćerka, razumevajuća i podržavajuća sestra, pouzdana i uvek dostupna prijateljica, efikasna i ambiciozna zaposlena žena, ljubazna komšinica. Sa sigurnošću se zna da je porast blagih formi depresije direktno povezan sa umnožavanjem uloga koje danas svakodnevno opterećuju žene.

Dodatno, aktuelna neizvesnost, trajnost pandemije i stalne promene preporučenih mera i pravila ponašanja ljuljaju osećanja sigurnosti i predvidivosti i testiraju našu mentalnu izdržljivost.

Za većinu ovih simtoma su odgovorni niski nivoi hormona u mozgu (serotonina, noradrenalina i dopamine) koji su zaduženi za regulaciju raspoloženja.

Važno je reagovati na vreme. Depresija, ukoliko se ignoriše, ima tendenciju da postane hronična, da se produbi i komplikuje, pa zahteva ozbiljno lečenje i hospitalizaciju.

Ono što se preporučuje svima, bez obzira da li su u pitanju muškarci ili žene, jeste da budu otvoreni i da sa bliskim osobama otvoreno razgovaraju o osećanjima. Potrebno je uskladiti prioritete, odmarati, ali i redovno vežbati, relaksirati se i uživati u malim i velikim stvarima i u svemu onom što nas čini zadovoljnim. Uvek blagotvoran efekat ima negovanje kontakata sa ljudima, muzika, slikanje, šetanje, pletenje, kuvanje, druženje sa kućnim ljubimcima, humanitarni rad, učenje novih veština i zanata, čitanje knjiga i otkrivanje raznih novih zadovoljstava.

PROČITAJTE JOŠ: