Selo
Google street view
Pas i tartuf

Privatna arhiva

Pas i tartuf, Foto: Privatna arhiva

Sezona lova na bele tartufe u Srbiji samo što nije počela! Berači ove skupocene podzemne gljive, za koju su Italijani i Francuzi spremni da plate i do 5.000 evra po kilogramu, uveliko pripremaju svoje pse tragače kako bi se sa njima uputili na obronke Fruške gore, ali i slivove Save, Dunava i Morave, gde ovih papreno skupih pečuraka, prema rečima stručnjaka, ima najviše.

Pročitajte još:

 

Krišom gaje “crno” i “belo” zlato na plantažama

Tartufe je moguće gajiti i na plantaži, ali je ovakav vid kultivacije vrlo skup, ali i opasan zbog mogućeg upada lopova. Ipak, kada su se na tržitu Srbije 2001. godine pojavile prve sadnice, nastalo je 15-20 plantaža tartufa. Kako saznajemo, od njih je trenutno deset u funkciji, ali one su strogo skivene.

 Jedan od njih je i Delimir Mijailović (54) iz Valjeva koji je čitav život posvetio sakupljanju ove specifične vrste gljive, čuvene u svetu po začinskim i afrodizijačkim svojstvima. 

-Polako se završava sezona letnjih crnih tartufa, čija se cena po kilogramu kreće od 30 do 50 evra i za koji dan kreće juriš na bele tartufe, koji su i najskuplji. Njihiva srednja cena po kilogramu iznosi 1.700 evra, a ako je sušna godina prelazi i 4.500 evra. Zbog toga i ne treba da čudi što je na pojedinim nalazištima tartufa zavladala prava najezda sakupljača – navodi za “Alo!” Mijailović.

Naš sagovornik ističe da “tartufari” u Srbiji mogu zaraditi znatno više od jednog lekara specijaliste iz neke zapadnoevropske zemlje. Međutim, da bi ulov tartufa bio siguran, neophodna je pomoć posebno obučenog psa.

-Svi psi mogu da se obuče da pronađu tartuf, ipak najbolje su se pokazali pripadnici rasa lagoto romanjolo i labrador retriver. Njih je najbolje obučiti kada imaju dva ili tri meseca, da bi već sa pola godine bili potpuno obučeni da nađu tartuf – navodi naš sagovornik koji i sam tokom cele godine obučava pse, koji potom svom vlasniku postaju nezamenljiv partner u potrazi za skupocenim pečurkama.

Ipak, svi oni koji žele odmah da krenu u lov na beli tartuf, moraće da izdvoje od 2.000 do 4.000 evra za već obučenog psa.

-Obučeni psi ne mogu da se nađu ispod 1.000 evra. Međutim, kada počne sezona belih tartufa njihova cena znatno poraste. Ipak, budući da je zarada od njih velika, vlasnik brzo povrati svoj novac – navodi Mijailović. 

Šuma

Tanjug/Filip Krainčanić

Šuma , Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Srpski tartuf prodaju kao Istarski

Lovac na tartufe i trener za pse tragače Delimir Mijalović za “Alo!” ističe da za razliku od zemalja u okruženju Srbija ima dobar rod svih vrsta tartufa i periodu suše.

-Vremenske prilike gotovo da ne utiču na rod tartufa u Srbiji, što nije slučaj sa onim koji raste u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Verujte mi da 90 procenata Istarskog tarugfa čini zapravo srpski tartuf. Za razliku od njih mi nismo napravili brend, iako ga imamo znatno više – navodi naš sagovornik.

Činjenice:

- beli tartufi su među najskupljim proizvodima na svetu

- prodaja srpskog tartufa se najviše odvija na crnom tržištu

- sezona branja crnog tartufa počinje u maju i završava se u sptembru, kada počinje lov na bele tartufe

- u Srbiji ima između 500 i 1.000 lovaca na tartufe

- pored obučenih pasa i svinje vrlo lako mogu da nanjuše tartuf

- hiljade evra od prodaje tartufa dobiju samo distributeri kojih je najviše iz Beograda, Hrvatske i Slovenije, dok se beračima po kilogramu plaća nekoliko stotina evra

-70 vrsta i podvrsta tartufa je pronađeno u Srbiji

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista