Mobilni telefon
Tanjug/AP
Mobilni telefon

Tanjug/AP

Mobilni telefon, Foto: Tanjug/AP

 

* Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 27. oktobra, kada se kazaljke pomeraju čas unazad

* U nedelju u tri časa kazaljke treba pomeriti sat unazad tako da se vreme u tri časa računa kao dva

* Pomeranje sata se ukida od 2021. godine

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 27. oktobra, kada se kazaljke pomeraju čas unazad.

U nedelju u tri časa kazaljke treba pomeriti sat unazad tako da se vreme u tri časa računa kao dva. Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Evropski parlament je 4. marta ove godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Pročitajte još:

 

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno. Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za letnje računanje vremena.

Pomeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog veka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru. Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Apatin zavijen u crno, beba iz Sonte umrla dok je pila mleko!

AUTOR: Alo.rs/ Kurir/ M.G. DATUM I VREME: 22.10.2019. 08:52 Jednoipogodišnji Stefan N. preminuo je u nedelju popodne dok je pio mleko u porodičnom domu u Sonti kod Apatina, a sumnja se da je mališanu pozlilo zbog upale slepog creva.

 

Pojedini astronomi su protiv veštačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu

 

Komentari (2)

Zaza

23.10.2019 08:42

Silujete prirodu!Da tako treba da bude,priroda bi to udesila!O ekonomskoj racunici nema ni govora!Kad se radi od 9 sati,potpuno je besmisleno!Ili cete i Suncu da naredite kad da izlazi....

Cika Nele

24.10.2019 09:36

@Zaza - @Zaza S' jedne strane si u pravu, szo se tice silovanja prirode. Ali sa druge strane veoma gresis. I to zbog rltoga se sve gleda kroz neku eoonomsku racunicu. Pomeranje se ukida, ne da bi narodu i radnickoj klasi bilo bolje nego, zbog mocnih tajkuna i ekonomista kojima se ceo svet vrti oko novca i jos vecih dobitaka...