Deda Sava i unuk Ivan Terzić šampioni „Tucanijade“ u Mokrinu

M.O.
Atmosfera neizvesnosti u borbi tucanja uskršnjim jajima ključala je usportskoj hali u Mokrinu. Dok mu oči sijaju, četvorostruki šampion „Tucanijade“, Sava Terzić, strpljivo pozira sa peharom i pobedničkim jajetom, a na licu mu se vidi istinska sreća, jer nije mala stvar istovremeno doneti dve titule u porodicu.
-Srce mi je puno, presrećan sam i što je moj unuk Ivan pobedio danas. Prethodne titule osvojio sam ’96, ’97, 2017. i danas. Kao i svake godine, jaja sam počeo da biram od Sv. Nikole i to od koka isključivo iz našeg dvorišta. Bitno je da su kokoške domaće rase i da nose jaka jaja-kaže Terzić senior.
Od 16 finalista, sa prikrivenim nervoznim osmehom, veliko očekivanje obistinilo se dedi i unuku. Interesantno je i da je dečakov deda sa majčine strane, Živica Blažić, takođe četvorostruki šampion.
-Tata i deda su mi odabrali pobedničko jaje. Držali smo ga u stražnjoj sobi u hladovini-kaže petogodišnji Ivan.
Uz ozbiljan izraz lica takmičara i žirija, fokusirani na važan čin, u deliću sekunde sve je bilo poznato. -Ove godine se za „Tucanijadu“ prijavilo oko 90 takmičara, od kojih je 60 u kategoriji seniora. U sportskoj hali prisutni su samo takmičari i sudije, sve drugo je isto. Korona je uzela „danak“, pa se i manji broj takmičara prijavio. Uglavnom su došli iz Mokrina, Kikinde, Novog Sada, troje iz Republike Srpske koji su sa nama već prethodnih 20 godina, ali i iz Švedske-kaže Živica Terzić, predsednik takmičarske komisije i otac šampiona Ivana.
Mokrinska svetkovina koja se više od ti decenija održava na Uskrs, ugostila je na hiljade putnika namernika iz zemlje i inostranstva. Pre epidemije korone i prošlogodišnje pauze, dolazili su ovde gosti iz daleke Australije, Švedske, Japana, Kanade, Nemačke...
M.O.
Pogledaj galeriju
M.O.
Pogledaj galeriju
M.O.
Pogledaj galeriju
M.O.
Pogledaj galeriju
M.O.
Pogledaj galeriju
M.O.
Pogledaj galeriju
M.O.
Pogledaj galeriju
Stroga pravila
Oni bolje upućeni u mokinske prilike znaju da je ulazak u finale znak da si prošao selekciju gušću od sita, pod budnim i oštrim okom žirija Akademije i
Instituta za biranje tvrdih jaja koji i najmanji pokušaj podvale osujete bez izuzetka i greške.
-Stroga pravila nalažu presecanje pobedničkog jaja mačetom, da se dokaže da je kokošije i da ničim nije ojačano. Jednu polovinu pojede šampion, a drugi deo predsednik žirija. Odabrani favoriti pre prvenstva strogo se čuvaju pod ključem, u specijalno napravljenom sefu i pod ključem-objašnjava Živica Terzić.
