SKANDAL NA JAVNOM SERVISU VOJVODINE Decu u Srbiji uče da se najpravilniji hrvatski jezik govorio tokom postojanja NDH (FOTO/VIDEO)

Potom je sporni deo isečen, a može se naći na 17:46 minuta snimka.

Hrvatski jezik, Foto: Youtube/Printscreen

Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan načion i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH.

Hrvatski jezik, Foto: Youtube/Printscreen

Skandalozan snimak nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, u kome se deca uče da se najpravilnije govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), emitovan je na Radio-televiziji Vojvodine, vojvođanskom javnom servisu.

Hrvatski jezik, Foto: Youtube/Printscreen

Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan način i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH.

U lekciji o hrvatskom jeziku iz udžbenika "Hrvatska krijesnica", kaže se da su u vreme Kraljevine tadašnji jezikoslovci težili da poistovete srpski i hrvatski jezik. Međutim, uz to je i "objašnjeno" da je vlast "nametala srpske riječi i nazivlja".

Hrvatski jezik, Foto: Youtube/Printscreen

U okviru lekcije navedeno je i da se tokom NDH, "vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskog jezika i pravopisa", te da su "uklanjane iz hrvatskoga jezika nepotrebne riječi stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane su nove riječi".

Kritike nije pošteđena ni posleratna Jugoslavija. U lekciji je navedeno da je, iako su načelno jezici i pisma bili ravnopravni, "u SFRJ jačala politika unitarizma, a upravo je jezik postao sredstvo provođenja te politike".

Takođe, navedeno je da je Novosadskim književnim dogovorom iz 1954. godine "nametnuta uporaba oba pisma (latinice i ćirilice) i isticanje složenog imena srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski". Dodaje se i da se "u službenoj komunikaciji sve više počinje govoriti srpskim jezikom“"

Hrvatski jezik, Foto: Youtube/Printscreen

Hvali se i sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće, što je naznaka buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države.

Deo o veličanju NDH je potom uklonjen iz video snimka sa Jutjuba, ali drugi sporni delovi su ostali.

Povezane vesti

 • Korisnik: Trig
  14/05/2020 - 13:04
  Strasno.Nije ovo slucajno.Buse na sve strane.
 • Korisnik: zeljanaaa
  14/05/2020 - 12:21
  hapsi li iko u ovoj državi ili samo kukamo nad sobom?!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi