Aleksandar Vučić, Tiršova, bolnica
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić, Tiršova, bolnica

Tanjug/Dimitrije Goll

Tiršova, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aukciju će otvoriti gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a ceo događaj svojim nastupom ulepšaće i Bojana Radovanović ovogodišnja predstavnica Srbije na dečjoj Evroviziji.

Za ovu akciju poznati su donirali umetničke slike iz svojih kolekcija, a sav prihod od njihove prodaje namenjen je Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova za kupovinu EKG aparata i holtera krvnog pritiska, koji su neophodni za lečenje mališana, čija je vrednost oko 15.000 evra.

Pozivu da učestvuju u humanitarnoj aukciji slika koju u saradnji sa Gradom Beogradom i gradskim Sekretarijatom za kulturu organizuje Centar za tranziciju i ljudska prava "Spektar" mnogi su se rado odazvali. Učesnici na aukciji nadmetaće se za 20 umetničkih dela koja su donirali: slikar Milan Cile Marinković, princeza i slikarka Danica Karađorđević, glumica Anđelka Prpić, glumci Lazar Ristovski, Svetislav Bule Goncić i Ivan Vučković, pevačica Merima Njegomir, novinar Slobodan Šarenac, automobilsta Dušan Borković, tekvondistkinja Milica Mandić, pevač Kiki Lesendrić, novinarke Olivera Jovićević i Duška Jovanić, pevačica Ana Stanić, novinarka i spisateljica Vesna de Vinča, TV prezentar i pevačica Suzana Mančić i slikari: Ivana Pleskonja, Nikola Janković.

PROČITAJTE JOŠ:

Gospodin Milan Cile Marinković je svojom umetnošću i slikarstvom promovisao Srbiju i ljudima pokazivao pozitivnu stranu naše zemlje, stoga se pozivu da donira svoje delo rado odazvao.

- Uvek kada sam bio u prilici, učestvovao sam u raznim humanitarnim akcijama. Sećam se da je bila jedna humanitarna akcija u kojoj sam donirao svoje delo pre 20 godina za pomoć dečjoj bolnici Tiršova, i ta akcija je bila veoma uspešna. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu i sada da pomognem donirajući jedno svoje delo, jer smatram da je to moja društvena obaveza i umetnička dužnost prema Srbiji, posebno što ću na ovaj način pomoći deci - rekao je.

Na doniranim slikama koje su krasile zidove poznatih sa srpske javne scene uglavnom se nalaze prelepi pejzaži prirode, ali i veoma lep i zanimljiv kolaž koji je uradila princeza i ćerka Cileta Marinkovića, Danica Karađorđević poznatija kao Dana MAAR.

- Od svog najranijeg detinjstva sam, odrastajući pored oca slikara, imala primer umetnika koji je kao društveno odgovorno biće neophodno jednom društvu. Kasnije, kao umetnica sa svojim kolažima sam i sama u mogućnosti da pomognem onima kojima je to bilo najpotrebnije. Ovoga puta mi je čast i zadovoljstvo da pomognem jednoj ustanovi, dečjoj bolnici Tiršova, koja je obeležila moje odrastanje baš kao i živote mnoge dece u Srbiji - rekla je.

Učešće u ovom događaju pored poznatih ličnosti uzele su i slikarke: Svetlana Ćurčija, Alisa Matović, Jarmila Sabo i Ivana Živić čija dela će biti poklonjena klinici Tiršova, kako bi ulepšala prostor u kojem borave mališani.

Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u ovom humanitarnom događaju dodatne informacija mogu dobiti na brojevima telefona +381113622407 ; +38163363975 ili na e-mail adresi spektarcentar@gmail.com