TUŽAN DAN U GUČI Danas je opština Lučani trebala da grmi od energije, ali zbog korone miruje u tišini

Najtužniji dan osvanuo je u Guči, jer prvi put za čitavih šest decenija ovog avgusta nije spuštena saborska zastava i iz centra ove dragačevske varošice nisu odjeknuli zvuci čuvene himne "Sa Ovačara i Kablara".

Guča,sabor,Dragičevo
Guča,sabor,Dragičevo, Foto: Rina

Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani, rekao je da je ovim odlaganjem svecanosti prekinuta tradicija duga šest decenija.

- Šestog avgusta trebalo je da počne održavanje jubilarnog 60. Sabora trubača, ali zbog pandemije korona virusa koja je zahvatila ne samo Srbiju već i Evropu, sigurnosti naših sugrađana i saboraša odlučili smo se na ovaj korak. Sabor trubača po prvi put je otkazan, ali ćemo ga kako dolikuje obeležiti sledeće godine - izjavio je Dolović.

Guča,sabor,Dragičevo
Guča,sabor,Dragičevo, Foto: Rina

Korona virus uspeo je ono što za rukom nije pošlo ni poplavama, ni ratovima. Meštani su zbunjeni, ali i razočarani jer upravo ova manifestacija bila je jedan od osnovnih prihoda za sve njih. Ove godine izostaće oko 30.000 gostiju iz celog sveta, ali i milioni dinara koji su se od ove trubačke smotre slivali u lokalni budzet.

- Prihodi će biti manji između pet i deset miliona dinara. Međutim, na to se još dodaju i prihodi koji ulaze u opštinski budžet na osnovu brojnih taksi i poreza. Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vredno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada. Pravila struke i epidemiološke mere su jasne, moraju se poštovati jer je zdravlje svih na prvom mestu - rekao je Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora.

Guča,sabor,Dragičevo
Guča,sabor,Dragičevo, Foto: Rina

Trbuči ove godine neće imati gde da se dokažu, ali ostaje im da vredno vežbaju još čitavih 12 meseci pa da sledeće godine limeni instrumenti iz Dragačeva zagrme kao nikada pre.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi