Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Alo.rs/J.N. | vesti 2021-01-27 11:14:15 2021-01-27 11:14:15

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas, 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Tanjug/AP

„Srbija pamti! - Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta“, napisao je predsednik Vučić, uz fotografiju upaljene sveće.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine osloboden Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Šefovi država i vlada zemalja regiona pridružili su se danas obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i podsećanja na žrtve nacističkih režima u Drugom svetskom ratu.

 Poruku povodom ovog dana preko društvenih mreža uputili su premijer i predsednik Crne gore.

Hrvatska vlada je saopštila da je Holokaust najveće zlo koje se dogodilo u istoriji čovečanstva i da je oslobađanje nacističkog logora Aušvic Birkena bio kraj najmračnijeg perioda u evropskoj i svetskoj istoriji.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: