Đaci sve lošiji u školi zbog korone, često odsustvo i skraćeni časovi napravili problem

U proseku oko 10 nastavnika i učitelja zaraženo u jednoj školi.

Đaci, škola, prvi septembar
Đaci, škola, prvi septembar, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Epidemija koronavirusa uticala je i na to da đaci u Srbiji imaju sve više loših ocena i sve manje znanja.

U mnogim školama kažu da uopšte nisu zadovoljni kako su učenici savladali nastavni program. Najviše zaostaju prvaci, petaci, osmaci i maturanti, što će kasnije imati dalekosežne posledice po njihovo opšte znanje, upozoravaju prosvetari.

Do poteškoća u učenju došlo je pre svega iz nekoliko razloga. Prvo, mnogi roditelji se plaše da im se deca ili oni ne zaraze, pa ih često ne puštaju u školu! S druge strane, sve je više zaraženih nastavnika i profesora koje nema ko da menja, pa se čak dešava da kao "zamena" uskaču pedagozi ili psiholozi.

Da li škole treba da pređu na onlajn nastavu?

Ukupan broj glasova: 180

 • Da, ne znam šta čekaju: 81% (146)
 • Ne, već su mnogo propustili u nastavi: 17% (31)
 • Nisam upućen/a u dešavanja u školama : 2% (3)

Profesor Milorad Antić kaže za Informer da je u proseku oko 10 nastavnika i učitelja zaraženo u jednoj školi, pa su tako škole u Paraćinu, Boru i Nišu već skroz prešle na onlajn nastavu od kuće.

Antić kaže da svakog dana i sve više đaka izostaje s nastave, a da časovi koji traju 30 minuta nisu dovoljni da deca savladaju gradivo.

- Roditelji ne mogu da kontrolišu dete kad su na poslu, a ima dosta i onih koji se bore sa virusom. Onlajn nastava jednostavno ne može da zameni onu u učionici. Situacija je veoma zabrinjavajuća, ali za sada ne postoji bolji način da se borimo sa koronom. Škole su počele da traže nastavnike i preko oglasa za zapošljavanje, ali i društvenih mreža. Đacima najteže pada da savladaju teške predmete kao što je recimo matematika, a bez savladanog gradiva iz ovog predmeta ne može se u viši razred - kaže Antić.

On dodaje da nisu samo loše ocene problem, već i to što znanje možda nije dovoljno testirano i provereno.

- U starijim razredima imamo slučajeve da đaci koriste situaciju i ne dolaze redovno na nastavu iako nemaju tegobe. Mlađi, s druge strane, neće naučiti ništa o radnim navikama i obavezama jer nisu redovni na časovima - kaže on.

Dragoljub Gačić, direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Beogradu, kaže za Informer da se zbog kovida-19 generalno kasni sa programom za niže razrede, ali da je najteže petacima jer su u prelaznom periodu, kada se od njih očekuje dosta i znanja i odgovornosti.

- Deca proletos nisu naučila ono što je trebalo i dosta su zaostala sa gradivom, a mi moramo da nastavimo dalje sa lekcijama. Učitelji se dovijaju, pa ponavljaju ono što su deca propustila od marta, a nastavnici koji predaju u starijim razredima imaju muku jer je gradivo opširnije i teško nadoknadivo. Ocene su generalno lošije, ali i svi zaposleni u školi imaju razumevanje za đake, kojima sve ovo teško pada - kaže Gačić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Snežana
  25/11/2020 - 11:56
  Škole poslednje da se zatvaraju. Inače ćemo imati generacije osakaćene, nesnalažljive, čak i odlični djaci će biti neupotrebljivi. Imamo za primer generacije u vreme bombardovanja. Naravno da je zdravlje najvažnije, ali škole su ipak najmanji rasadnici virusa.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi