Đaci škole u Topoli su u jednoj učionici napravili pravu malu fabriku, a njihov trud prepoznalo je i Ministarstvo prosvete

Prema njegovim rečima u učionici je postavljena sudopera, kupiće se električni šporet, zamrzivač, frižider, blender, mašina za mlevenje povrća i hidropresa.

Srednja škola u Topoli
Srednja škola u Topoli, Foto: RINA

U Srednjoj školi „Kralj Petar I“ u Topoli prošle godine osnovana je učenička zadruga „Oplenačka vizija 2019“. Glavni motiv direktora i nastavnika ove škole bio je da njihovi đaci uz pomoć stečenog znanja i praktične nastave pripremaju finalni proizvod, a zarađeni novac ulažu u dalji razvoj zadruge. Koliko je ovakav vid školovanja pozitivan za mlade prepoznalo je i Ministarstvo prosvete pa je ovoj učeničkoj zadruzi u Topoli doniralo novac.

„Počeli smo da opremamo jednu učionicu koja je namenjena učeničkoj zadruzi, tu će deca uz pomoć nastavnika raditi i pripremati finalni proizvod koji oni prodaju. Prošle godine smo radili uz minimalnu opremu i bez adekvatnih uslova, ali ipak su deca dobila vredne nagrade i priznanja, ove godine idemo korak napred. Dobili smo donaciju od Ministarstva prosvete za stimulaciju učeničkih zadruga, sredstva u iznosu od 300.000 dinara koja smo opredelili za nabavku uređaja za preradu voća i povrća. Projekat se zove ‘Naša mala fabrika’, a mi smo planirali da od tog novca kupimo smo sve što je potrebno da se prostor opremi adekvatno“, rekao je Miloš Petković, direktor Srednje škole „Kralj Petar I“.

Prema njegovim rečima u učionici je postavljena sudopera, kupiće se električni šporet, zamrzivač, frižider, blender, mašina za mlevenje povrća i hidropresa.

„Ovih dana u školu je stigao savremeni pasterizator a u planu je da se kupi i pasirka za voće. Početkom novembra stići će još dve mašine tako da što pre počinjemo sa pripremom soka od jabuke“, ističe direktor škole.

On objašnjava da je osnivanjem đačke zadruge osmišljeno i uvođenje novog smera uz pomoć kojeg bi učenici imali veće šanse za zaposlenje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi