IQOS
Žarko Lazarević, Pixabay
IQOS

Žarko Lazarević, Pixabay

Foto: Pixabay

Kao nekadašnji direktor u kabinetu bivše čelnice SZO Gro Harlem Bruntland, Derek Jah je i sam imao ključnu ulogu u definisanju i usvajanju Konvencije o kontroli duvana. „Usvajanjem Konvencije, koja je prilično ambiciozan dokument, postigli smo svoj prvi cilj da upotrebu duvana postavimo na mnogo važnije mesto u oblasti javnog zdravlja - i to je imalo svoj uticaj. Stopa pušenja cigareta počela je polako da opada u nekim delovima sveta, iako još postoje zemlje u kojima je ta stopa izuzetno visoka ili čak raste.“

Derek Jah smatra da koncept smanjenja štete treba da bude deo izmenjene Konvencije, i ističe da Fondacija za svet bez duvanskog dima ulaže velike napore da se to što pre dogodi.

Laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uvidom u naučna istraživanja ukazano je da su nove tehnologije sposobne da u potpunosti transformišu duvansku industriju. "Kada smo pripremali ovaj dokument, nikada nismo predviđali da će nešto što je inovativno moći da proistekne od same industrije, te nismo razmatrali ni intelektualnu svojinu. Koliko nismo bili u pravu", konstatuje Jah.

Preporuke koje proističu iz Konvencije, poput zdravstvenih upozorenja na kutijama ispostavilo se da, kako navodi Tobacco Reporter, slabo utiču na smanjenje broja konzumenata cigareta. Dodatni nedostatak je što pomoć pri odvikavanju nije promovisana. Pored toga, promocija alternativa je nedovoljno razvijena i trenutno uključuje samo nikotinsku zamensku terapiju. U rešavanju ovih problema, prema rečima zdravstvenih eksperata, važno je da učestvuju medicinski eksperti, članovi akademske zajednice, regulatornih tela i industrije zemalja širom sveta.

„Zdravlje cele planete poboljšava se kada imate jake nacionalne naučnoistraživačke centre“, naglašava Jah. „Naučnici u svojim zemljama postaju zagovornici dobre ideje, a kredibilna mišljenja stručnjaka rezultiraju rešenjima koja imaju efekta. Zato se nadam se da će uskoro doći do izmene Konvencije za kontrolu duvana, u smeru prilagođavanja onome kuda nauka ide. U ovom trenutku, to bi značilo podržavanje akcija za primenu koncepta smanjenja štete, koji vodi napretku u prestanku pušenja“, kaže Jah i pozitivno ističe prošlogodišnju odluku Američke agencije za hranu i lekove (FDA) koja je uređaj IQOS svrstala u proizvode modifikovanog rizika, kao pomak u ostvarenju krajnjeg cilja.

„Istorijski gledano, odluke FDA smatrale su se zlatnim standardom postavljanja normi“, zaključuje Jah.

PROČITAJTE JOŠ: