Tornado
Tanjug/AP

Početak novembra podsetio nas je da samo duboko zakoračili u jesen, a sudeći prema najavama meteorologa narednih dana bićemo u pravom vremenskom toboganu, te ovakve pojave kao u Inđiji ne bi trebalo da nas iznenade!

Pročitajte još:

 

Tornado, Foto: Tanjug/AP

 

Naime, prema jučerašnjem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujna košava povremeno sa udarima od preko 24 metara u sekundi najavljena je bila za juče i danas, u prvom delu dana u južnom Banatu.

 

Da su se upozorenja meteorologa ostvarila, svedoči snimak koji je osvanuo na Tviteru, gde je građanin Inđije opisao nevreme nalik na tornado. Ne samo da je vetar nosio sve pred sobom, već je delovalo kao da su se zastrašujuće tamno sivi oblaci spojili sa zemljom.

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da se u Inđiji dogodila interesantna situacija koja nije uobičajena za ovaj period godine.

Tornado u Inđiji, Foto: printskrin

 

- Na snimku se vidi da je olujni vetar toliko snažan da je podigao prašinu i lišće sa zemlje, te zbog toga deluje kao da je o tornadu reč. Radi se o nestabilnosti vremena koja je nastala usled snažnog ciklona sa Zapada Evrope pod čijim svom uticajem već danima, i tople vazdušne mase koja nam dolazi sa severa Afrike i Mediterana. Pored toga, ogromna je vlažnost vazduha i sve su to uslovi koji dovode do ovakve nestabilnosti vremena - navodi meteorolog Đurić.

On dodaje da je nestabilnost u vidu lokalnih pljuskova sa grmljavinom i naletima olujnog vetra, zahvatila veći deo Srema i delove severno od Beograda, te da se očigledno epicentar nevremena dogodio baš na području Inđije.

 

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!