Dušan Popov
Youtube printscreen
Dušan Popov

Youtube printscreen

Dušan Popov, Foto: Youtube printscreen

Autor Ijan Fleming je čuvenog 007 stvorio po uzoru na Srbina Dušana Duška Popova, kojeg je i lično poznavao.

Pročitajte još:

Popov je bio srpski dvostruki agent za britanski MI6 i nemačko kontraobaveštajno odeljenje Abver.

Rođen je u bogatoj titelskoj porodici, a školovao se u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj. 

Preporučujemo i ovo:

Abver ga 1940. godine regrutuje kao agenta zbog njegovih kontakata u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Popov je, kao dvostruki agent, davao Nemcima netačne informacije za vreme rata.

Brotanci su mu dali tajno ime Tricikl, a tako se istovremeno nazivala i špijunska mreža u koju je on bio uključen.

Iako je znao mnoge tajne suprostavljenih strana u Drugom svetskom ratu, Popov nije bio neko ko je živeo povučenim životom. Naprotiv, bio je veliki boem, ženskaroš i njegova velika strast bili su automobili i kocka. Nadređeni su mu često zamerali promiskuitetan način života.

Popov je jednom prilikom rekao Flemingu da postoji broj koji zove uvek kada se nalazi u nekoj neprilici, a to je broj njegovog strica Milivoja Popova 26 - 007. Poslednje tri cifre je čuveni pisac iskoristio kada je stvarao književni lik Džejmsa Bonda.

Ovaj Srbin je svakako imao veliku ulogu u slomu nacističke Nemačke. On je čak bio prvi koji je obavestio Amerikance o japanskoj invaziji na Perl Harbor. Ipak, tadašnji načelnik FBI-ja Edgar Džej Huver diskvalifikovao je Popova kao nepoverljiv izvor, upravo zbog njegovog raskalašnog ponašanja.

Sam Popov je u jednom intervjuu naveo da su "novinari sami zaključili da je Džejms Bond stvoren po uzoru na njega", te da Fleming nikada nije rekao po kome je kreirao najpoznatijeg tajnog agenta, već da je otkrio jedino da mu je nadimak bio "Tricikl".

Ipak, to je samo po sebi dovoljan dokaz da je u pitanju bio upravo Popov, a kada se na to doda i čuveni broj 007, kao i Bondov karakter i način života, sumnja gotovo da ne postoji.