meso
Foto Rajko Ristić
meso

Foto Rajko Ristić

meso, Foto: Foto Rajko Ristić

Namirnice koje su lako kvarljive mogu postati potencijalni izvor zaraze jer toplo vreme tokom letnjih dana pogoduje bakterijama. Svega nekoliko sati na visokim teperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije čak dva miliona bakterija! U veoma kvarljive vrste hrane, upozoravaju iz Uprave za veterinu, spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majonez, kao i mlečni proizvodi.

Leto, vrućina, sunce

Alo!/Vladimir Marković

Prvi alarm za trovanje jesu mučnina, nagon za povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja, groznica ili glavobolja, upozorava dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse. Iako su u pitanju tegobe slabijeg intenziteta i traju od jednog do sedam dana, budite oprezni jer trovanje hranom može biti i znatno izraženije i opasnije.

- Ukoliko uz navedene simptome imate temperaturu 38 stepeni, takva vrsta infekcije može biti veoma ozbiljna. Zbog toga je veoma važno da se javite svom lekaru. Kada govorimo o pokvarenim jajima i lošem majonezu, pričamo o veoma ozbiljnoj infekciji. Salmonela daje sluzave stolice, nekada čak i krvave. Kada spremate nešto sa jajima, gledajte da budu dobro kuvana. Majonez se, nažalost, sprema od svežih jaja, te je savet domaćicama da, kada ih koriste, ne moraju baš da se trude da iskoriste svu sluz, odnosno belance do ljuske - salmonela se taloži upravo uz ljusku - savetuje dr Dimitrijević.

Toplo, vrućina, leto, Beograd

Tanjug/Jaroslav Pap

Toplo, vrućina, leto, Beograd, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Iako se ne može sprečiti, salmonela se uspešno leči lekovima, te je neophodno da na vreme reagujete.

- Ukoliko vam retka stolica ne traje duže od dva dana, imate temperaturu oko 37,5 samo prvi dan, a od tegoba treći dan vam ostaje samo osećaj nadutosti u stomaku, onda je u pitanju infekcija creva i tada možete da jedete šta želite. Kada je u pitanju bakterijska infekcija, dijareja ne prestaje nakon tri dana i to je alarm da odete u zdravstvenu ustanovu - kaže dr Dimitrijević.

Pokvarene namirnice mogu biti zaražene i bakterijama iz grupe stafilokok, šigela.

Lako kvarljive proizvode životinjskog porekla kupujte samo u prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe, savetuju nadležni.

PROČITAJ JOŠ:

- Veterinarska inspekcija na celoj teritoriji zemlje pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, a naročita pažnja usmerava se na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace, odnosno male hale za prodaju mlečnih proizvoda, kao i proizvoda od mesa, jaja, ribe - rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Uprave za veterinu savetuju da treba pogledati da li je namirnica promenila boju, miris, pa čak i ukus.

KAKO S HRANOM U LETNJIM MESECIMA

1. Održavajte higijenu

- Iako mnogi mikroorganizmi (bakterije, virusi) ne izazivaju bolest, opasni mikroorganizmi su široko rasprostranjeni u zemljištu, vodi, životinjama, ljudima. Oni se nalaze na rukama, krpama, priboru, daskama za sečenje, pa ukoliko higijene manjka, svakim kontaktom mogu da se prenesu na namirnicu i izazovu trovanje.

2. Odvajajte sirove namrinice od kuvane hrane

- Sirova hrana, posebno meso i sokovi mesa, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji mogu da se prenesu na ostalu hranu za vreme njene pripreme i čuvanja.

3. Uvek dobro pecite/pržite/kuvajte

- Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad 70 stepeni omogućiće vam bezbedan obrok. Hrana koja zahteva posebnu pažnju jeste mleveno meso, rolovano meso, meso sa kostima, kao i ceo trup živine.

4. Pazite na temperature

- Mikroorganizmi se umnožavaju veoma brzo ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturama ispod pet i iznad 60 stepeni Celzijusa, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja.