Čudotvorna ikona Bogorodice i pored dva strašna požara ostala je cela!

Iguman Dimitrije Plećević | vesti 2020-11-05 15:44:19 2020-11-05 15:44:19

Ova sveta ikona najveća je svetinja Manastira Tumane.

Alo!

Stara je nekoliko vekova i proslavljena je mnogim čudima.

Knjiga „Manastir Tumane, čudo ljubavi Božije“ biće na svim bolje snabdevenim kioscima 8. novembra po simboličnoj ceni od 199 dinara. Narednih dana u „Alo!“ čitajte feljton u kojem će biti predstavljeni delovi knjige.

Najpoznatija su dva slučaja kada se nalazila u požarima, a nije sagorevala, kao i to da se ruka Bogorodice na ikoni u određenim situacijama sama od sebe pomerala, ukazujući tim znamenjem da štiti i čuva narod svoj od stradanja i iskušenja. Poseban je osećaj naći se pred njom.

Likovi Gospoda i Bogorodice, osim posebnom lepotom, odišu živošću i jasno znate bez ikakve sumnje da Majka Božja čuje svaku molitvu. Posebno se pred njom mole bračni parovi bez dece za dobijanje poroda. Mi koji im čitamo molitve vidimo ih i tada, a i kada dođu da jave da čekaju porod. To uvek budu novi ljudi, ozareni radošću, verom i neprestanim blagodarenjem. Takvi susreti i ljudi nikada se ne zaboravljaju.

Posebno se vidi silna veza dece rođene molitvama Bogorodice za njenu svetu ikonu i za sam Manastir. Svi koji pohode Tumane svedoci su blagoslova Bogorodičinog, koji sija i koji teši, hrabri i iznova po mnogo puta biva izvor nade, upravo one koja nikada ne umire. 

Među bračnim parovima ima i onih koji više od decenije nisu imali porod, bude i sasvim mladih ljudi. Svi oni na molitvi skrušeno kleče pred svetom ikonom. Mnogo puta čujete uzdahe, jecaje. Ali to nije tuga, već vapaj za pomoć i zastupništvo. Iz crkve gotovo po pravilu odlaze utešeni, svesni da je svaki dar Božji mnogocen i valja ga čuvati. Posebno takve emocije danas treba da vide roditelji koji napuštaju decu ili ne brinu o svojoj deci. Samo tako mogu doživeti i razumeti koliki su dar primili, ali i odgovornost poneli.

Pročitajte još

Expand player
Pogledajte više