SLAVIMO SVETU PETKU Vernici se okupili u crkvi Ružica na Kalemegdanu - najveća ČUDA dešavaju se na ovaj dan (VIDEO)

Ekipa Alo.rs nalazila se ispred kapele Svete Petke na liturgiji gde su se okupili mnogobrojni građani

Crkva, pravoslavlje, liturgija
Crkva, pravoslavlje, liturgija, Foto: Alo.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve – u narodu poznat kao Sveta Petka.

Dan njenog upokojenja obeležen je podebljanim crnim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najraširenijih krsnih slava u srpskom narodu, a mnogi vernici je smatraju svojom zaštitnicom (posebno žene, deca i stari) i slave kao preslavu (drugu krsnu slavu) po svim slavskim običajima.

Ekipa Alo.rs se nalazi ispred kapele Svete Petke na liturgiji gde su se okupili mnogobrojni građani.

Kapela Svete Petke se nalazi u Donjem gradu Beogradske tvrđave i podignuta je na mestu čudotvornog izvora, u neposrednoj blizini crkve Ružica, podignute posle 1867. godine. Izvor lekovite vode nalazi se u samom oltaru kapele. Sadašnja kapela je sagrađena 1937. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića. Njene unutrašnje zidove i svodove pokrivaju mozaici, koje je 1980-83. godine izradio slikar Đuro Radulović.

Kapela Svete Petke je podignuta u periodu kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd. Njene mošti su prenete na molbu kneginje Milice Sultanu. Deo moštiju je prenet 1417. godine u kapelu koju je podigao nepoznati velikodostojnik iz Donjeg grada. Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. 1641. godine ih otkupljuje moldavski vojvoda i prenosi u grad Jaši. Crkva Ružica i dalje čuva jednu časticu moštiju Svete Petke.

Povezane vesti

 • Korisnik: Talaba
  27/10/2020 - 13:00
  Da Da. Od toliko čudesa koja mi se dešavaju NE-Čudesa mi neće ni trebati.
 • Korisnik: ivana
  27/10/2020 - 07:56
  Srecna slava na svi koji slave u dobro zdravlje i sreca.Slava joj i milost na Sveta Petka nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi