Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Alo!/Dejan Briza
Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Svete velikomučenice Nedelje.

Od detinjstva Nedelja sebe posveti Bogu uzdržavajući se od svega što raskalašna deca čine. Kada je odrasla, mnogi prosci su krenuli da dolaze i nude joj brak, ali ih je ona odbijala govoreći da je ona sebe obručila Hristu Gospodu i da ništa ne želi do samo da umre kao devojka.

Svetu Nedelju je poslao Maksimijanu na sud. Kako Nedelja potvrdi svoju veru u Hrista pred njim, on naredi da je polože na zemlju i šibaju volovskim žilama.

Zatim je predade vojnicima da je muče na razne zverske načine, ali je sve bilo uzalud. U jednom momentu, dok je ležala sva u ranama i izmučena, Nedelji se javi Hrist, isceli je i reče:

- I zaista blagodat Hristova spase ovu mučenicu i od ognja i od zverova, gde sudije bezbožne mišljahu, da će ona sresti sigurno smrt.

Pročitajte:

Videvši čudesno spasenje Nedelje od tolike smrti mnogi neznabošci poverovaše u Hrista, ali su svi ubrzo posečeni.

Nakon toga, Nedelja se obratila jednom od mučitelja:

- Ne postoji način da me odvratiš od moje vere. Baciš li me u oganj, imam primer Tri Otroka. Baciš li me pred zveti, imam primer Danila. Baciš li me u more, imam primer Jone proroka. Predaš li me maču, setiću se Česnoga Preteče. Za mene ke život za Hrista umreti!

Tada su je proboli mačem i ubili.

Nedelja je tada klekla na kolena i uzdigla ruke ka nebu pa se pomoli Bogu, da Bog pomiluje i spase sve one koji budu spomen njen slavili i da upokoji njenu dušu zajedno sa dušom njenih roditelja. Svršivši molitvu ona predade dušu svoju Bogu pre nego što se mač spusti na njenu glavu.

U spomen na Svetu Nedelju, predanje za današnji dan kaže:

- Pobediti uživanje najveće je uživanje, niti ima veće pobede nego što je pobeda nad svojim željama. Onaj ko je pobedio jednog neprijatelja, pokazao se jači od nekog drugog, no onaj ko je pobedio požudu, pokazao se jači od samog sebe. Svako je zlo lakše pobediti nego li uživanje, jer sva su druga zla odbojna, dok je uživanje zlo privlačno. Onaj ko se oslobodi želje, oslobođava se i straha, jer zbog želja proizlazi strah.

Prema starim običajima, danas biste trebali otići u crkvu. Pomolite se Svetoj velikomučenici Nedelji da vam podari snagu za borbu sa sopstvenim slabostima i ukoliko ste čista srca, njena milost će pomoći da vam u životu krene na bolje.

Preporučujemo: